- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

У Русији почела клиника испитивања иновативног лека за лечење рака дојке

© Sputnik / Михаил Киреев / Уђи у базу фотографијаБиотехнолошка компанија "Биокад" у Санкт Петербургу
Биотехнолошка компанија Биокад у Санкт Петербургу - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2022
Пратите нас
У Санкт Петербургу су отпочела клиничка испитивања иновативног лека за лечење рака дојке – првог антитуморског лека у Русији, произведеног на бази генетски модификованог онколитичког вируса, саопштио је Институт за хемијску биологију и фундаменталну медицину Сибирског одељења Руске академије наука.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Средином маја лек је уведен првој пацијенткињи.Она је под сталним надзором лекара, добро се осећа, нису уочени нежељени ефекти. Тренутно се у тестирање укључује и друга пацијенткиња. Претпостављамо да ће прва фаза клиничких испитивања потрајати око две године. То је из разлога што је лек потпуно нов, први у својој класи“, наводи се у саопштењу.
Како је појашњено из научног института, препарат је предвиђен за лечење рака дојке.

Појашњава се да је лек направљен на бази инактивног рекомбинатног вируса вакцине против богиња VV-GMCSF-Lact. Истовремено, први пут у свету је у антитуморски лек укључен ген, који синтетише протеин – убицу ћелија тумора. Циљ прве фазе клиничких испитивања је процена безбедности, подношљивости и фармакокинетичких параметара препарата.

Ранија претклиничка испитивања показала су да лек ефикасно спречава развој главног тумора, размножава се у њему, без утицаја на здраве ћелије, самостално тражи метастазе и инхибира њихов раст.
Лек се може користити како у режиму монотерапије, тако и у комбинацији са било којим другим методама лечења.
Онколитички вируси су брзо растућа врста терапеутских средстава у борби против малигних промена. Развој генетског инжењеринга омогућио је стварање рекомбинантних вируса, способних не само да селективније уништавају ћелије тумора, већ и да стимулишу сопствени антитуморски имунитет.
У развоју лека такође су учествовали центар „Вектор“ Роспотребнадзора у партнерству са ДОО „Онкостар“ (резидент „Сколково“), а клиничка испитивања обављају се у „Националном медицинском истраживачком центру за онкологију Н.Н. Петров“ у Санкт Петербургу.
Бебе близанци - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Није све у генима: Шта је показао случај једнојајчаних близнакиња које су раздвојене у детињству
Људско око — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Научници успели да „оживе“ активност у људском оку после смрти
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала