- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Блумберг“: Могуће одлагање ембарга ЕУ на руску нафту преко нафтовода „Дружба“

© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаЦрпна пумпа за нафту
Црпна пумпа за нафту - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2022
Пратите нас
Европска комисија упутила је земљама чланицама Европске уније предлог да се у случају одустајања од руске нафте, која се испоручује поморским путем, одложи увођење ограничења на испоруку горива преко нафтовода „Дружба“, саопштила је агенција „Блумберг“, позивајући се на изворе.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Овај предлог би Мађарској, која се противи договору, обезбедио више времена за налажење техничког решења, којим би биле задовољене њене енергетске потребе. Такође ће бити узета у обзир и забринутост других земаља, које немају излаз на море, укључујући Словачку и Чешку“, наводи се у саопштењу.
Према речима извора „Блумберга“, државе чланице ЕУ ће постепено, у току шест месеци, одустати од увоза руске нафте поморским путем, а од нафтних деривата у року од осам месеци.
ЕК је такође предложила да се ограничи реекспорт руске нафте, која се испоручује нафотоводом другим државама Европске уније или трећим државама.

„Амбасадори земаља ЕУ требало би да се састану у недељу ради разматрања ревидираног шестог пакета санкција против Русије, у чијем усвајању је настао застој због противљења неких земаља по питањима испоруке енергената из Русије“, наводи агенција.

Претходно је објављено да Мађарска и низ других земаља Европске уније блокирају усвајање шестог пакета европских санкција Русији због неслагања са увођењем нафтног ембарга.
Нафтовод „Дружба“ почиње у Самарској области, пролази кроз Брајнс и потом се рачва на северне и јужне цеви, пролазећи преко територија Белорусије, Украјине, Пољске, Немачке, Чешке, Словачке, Мађарске, Летоније и Литваније.
Нафтовод обезбеђује извоз нафте из Русије у Европу. Украјинска цев је у власништву компаније „Укртранснафта“, а Русија плаћа транзит.

Специјална операција у Украјини и западне санкције Русији

Као одговор на руску специјалну војну операцију у Украјини, западне земље почеле су да уводе нове антируске санкције. Портпарол Кремља Дмитриј Песков приметио је да су то веома озбиљна ограничења, али се Русија за њих унапред припремала. Са своје стране, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да су стране компаније које одбијају да послују са Русијом то учиниле под огромним притиском, али да ће Русија решити све проблеме са економијом које јој Запад ствара.
Нафтовод Дружба - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2022
РУСИЈА
Украјина прети Мађарској: Могло би нешто да се догоди са нафтоводом „Дружба“
Нафтна палтформа - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2022
РУСИЈА
Медији: Бугарска прети да ће уложити вето на одлуку ЕУ о руском нафтном ембаргу
Гасоводни систем Источни Сибир - Тихи океан у морској нафтној луци Козмино у Русији - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2022
РУСИЈА
Министар енергетике Словачке: Ембарго на увоз руске нафте уништиће европску економију
Сијалица - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2022
РУСИЈА
План Европске комисије за прекид ослањања на руско гориво: Оствариво само да - гасе сијалице
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала