- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Сињајевина је да даје сир и кајмак а не да буде војни полигон“: Порука црногорских активиста /фото/

© Фото : Уступљено СпутњикуЦрногорски активисти на Сињајевини
Црногорски активисти на Сињајевини - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2022
Пратите нас
На Сињајевини нема мјеста војном полигону, каже за Спутњик Милан Секуловић, активиста грађанске иницијативе „Сачувајмо Сињајевину“, поводом поновног помињања могућности изградње војног полигона на том локалитету.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Приликом недавног разговора потпредсједника Владе и министра одбране Рашка Коњевића са британском амбасадорком Карен Медокс поново је отворено питање изградње војног полигона за вјежбе и артиљеријска гађања. Та вијест није промакла мјештанима Сињајевине који се већ дуго противе тој иницијативи.

Петиција против војног полигона на Сињајевини

Док у Војсци Црне Горе кажу да Сињајевина остаје једна од опција, активисти грађанске иницијативе „Сачувајмо Сињајевину“ са глобалном подршком крећу са потписивањем петиције против изградње полигона на планинским пашњацима.
© Фото : Уступљено СпутњикуСињајевина
Сињајевина - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2022
Сињајевина
„Борићемо се свим дозвољеним средствима, али нећемо дозволити да се наша планина бомбардује или уништава на било који начин. Ми нудимо да Сињајевина буде средиште сточарства, пољопривреде и туристичка дестинација у Црној Гори. То се поклапа са Стратегијом економског развоја Црне Горе, гдје је апострофирано да су развој пољопривреде и туризма најважнији. Евентуалним претварањем Сињајевине у војни полигон изгубили бисмо један огромни пољопривредни и туристички потенцијал за Црну Гору“, каже Секуловић за Спутњик.
Он истиче да Сињајевина може да снабдијева читаву Црну Гору са млијечним производима, а може да се организује и извоз, то су производи који би били прави црногорски бренд.
„Килограм сира са Сињајевине продаје се од четири до осам еура, у зависности како се производи. Килограм кајмака кошта око 20 па до 25 еура. Оно што се сада промовише као органска производња на Сињајевини је увијек било присутно. Тамошњим стадима се не дају никакви суплементи за боље и квалитетније млијеко, само природна храна, трава, па је млијеко врхунско, као и месо“, каже Секуловић.
Што се тиче даљих активности и одлучности да се спаси Сињајевина наш саговорник истиче да су само у јеном сагласни са министром одбране Рашком Коњевићем, а то је да треба актуелизовати причу око војног полигона.
„Причу треба актуелизовати само на тај начин да садашње министарство предложи влади да се повуче одлука о војном полигону на Сињајевини, и само на такву одлуку ћемо пристати“, каже Секуловић за Спутњик и истиче да су мјештани спремни и животима да бране своју планину.

Абазовић за то да се траже друге локације

Мјештани су и у октобру 2020. провели 51 дан на Сињајевини бранећи да се одржи најављена војна вјежба.
Премијер Црне Горе Дритан Абазовић је на скупу у Будви казао да војска Црне Горе као и све друге војске свијета и НАТО-а мора да има полигон за тренинге, али да то на Сињајевини није могуће из еколошких разлога.
„Наш задатак је да видимо постоје ли други локалитети. Мој је став да полигон нама треба, да га Војска мора имати, али не на Сињајевини. Да ли Црна Гора има друге локације које би могле да буду занимљиве, мислим да има. Апелујем на министра одбране да са другим министрима погледа која би то друга локација била прихватљива и испуњавала све стандарде“, казао је Абазовић.

Подршка 300 еколошких организација

Иначе, чувари Сињајевине не вјерују у анализе да вјежбовно–стрелишни полигон неће угрозити живот у планини.
„Ако те студије за које Министарство одбране каже да постоје, а које не показују никакав утицај на животну средину, зашто нам их онда не дају. Четири године ми тражимо те документе, анализе, никада их добили нисмо“, напомиње Секуловић.
© Фото : Уступљено СпутњикуСињајевина током зиме
Сињајевина током зиме - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2022
Сињајевина током зиме
У грађанској иницијативи „Сачувајмо Сињајевину“ организовали су потписивање петиције, а подршку добили од близу 300 свјетских еколошких организација.
„Глобалну петицију тражимо од ЕУ да не дозволи Црној Гори да уђе у ЕУ док не заштити Сињајајевину, јер ми можемо да уђемо у ЕУ и унесемо нешто вриједно. Ми од Владе тражимо да испоштује студију из 2016. и прогласи Сињајевину заштићеним подручјем, а одлуку о војном полигону поништи“, наводи Секуловић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала