- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Грчки медији упозорили: У Егејском и Јонском мору је једна од најопаснијих медуза Средоземља /видео/

CC0 / Pixabay / Медуза
Медуза - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2022
Пратите нас
Масовна појава љубичастих медуза која је забележена још у октобру 2020. године у морима које окружују Грчку према речима морских биолога не јењава.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Љубичаста медуза (Pelagia noctiluca) се сматра једном од најопаснијих врста медуза у Средоземљу. Додир с њеним пипцима је болан и опасан због неуротоксина који има, пишу атински медији.
Ове године су љубичасте медузе примећене у разним областима Егејског и Јонског мора, међутим због њиховог животног циклуса, знатно их је више током лета, а рачуна се да их већ сад има на милионе. Љубичаста медуза има пречник од 10 центиметара, али дужина пипака може достићи и 10 метара.

Кад је време за болницу?

Додир с пипцима те медузе изазива интензивно црвенило коже и осећај јаког печења, а понекад и тешка дермонекротична, кардио и неуротоксична дејства, посебно опасна код осетљивих особа.
Симптоми после контакта с медузом могу бити и мучнина, пад крвног притиска, тахикардија, главобоља, повраћање, дијареја, бронхоспазам, отежано дисање.
Хитан транспорт у болницу обавезан је у случају јаких симптома који се ретко појављују, као што су - хипотензија, промуклост, шиштање у плућима, масиван осип на кожи, поремећаји комуникације и свести, повраћање, преноси „Национална географија“.
Препоручљиво је да купачи, за случај да их медуза ожари, носе са собом на плажу неки антихистамински крем или неку кортизонску маст која се може купити у свакој апотеци.

Смернице

Управник Грчке опсерваторије за биодиверзитет и биолог Христос Таклис, рекао је да се уз обалу медузе налазе на површини воде или на малој дубини од метар или два. А да се много већи број њих може наћи на удаљености од око 100 метара од обале.
Таклис је истакао да не постоји сигуран и поуздан начин заштите од медуза, стога је најсигурније распитати се да ли их има у области где се људи купају и избегава улазак у воду уколико их има.
Уколико не постоји могућност одређивања да ли ће до блиског контакта са љубичастом медузом доћи, овај биолог предлаже купачима да приликом уласка у море носе одело за пливање од ликре или неопрена. Оваква одела прекривају и штите већи део тела, док уз помоћ маски за роњење може да се види површина испод воде. Још један од савета је и да се прати смер ветра који може да нанесе медузе ка обали.
Купачима се препоручује да не хватају медузе и да их не износе на обалу јер се том приликом могу ожарити, или их неко други може нагазити и на тај начин се може опећи.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала