- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руску армију јачају врхунски стручњаци

© Sputnik / Григориј Сисојев / Уђи у базу фотографијаРуски војник
Руски војник - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2022
Пратите нас
Укидање горње старосне границе за закључивање првог уговора омогућиће Оружаним снагама Русије да ангажује стручан кадар, а пре свега стручњаке из области медицине, инжењеринга, техничког одржавања и комуникација.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Руски војни експерти оцењују да је то стратешки потез и да ће то допринети јачању националне безбедности Русије. То значи да ће у војсци бити ангажовани стручњаци са великим искуством и знањем, прави професионалци добро обучени за одржавање и рад на високотехнолошкој опреми, као и у експолоатацији вискотехнолошког оружја.
Ова новина омогућава привлачење искусних људи са високим образовањем у војску, што ће ојачати оружане снаге и повећати њихову борбену ефикасност.
„Укидање горње старосне границе привући ће додатан број војника по уговору старости од 40 и више година, који већ имају радно искуство. То су чисто техничке специјалности повезане са одржавањем и ремонтом технике“, каже за Спутњик Андреј Головатјук, пуковник у резерви и члан президијума руске организације „Официри Русије“.
Према његовим речима, ради се углавном о пословима у којима људи већ имају одређено радно и практично искуство, па ће с обзиром на то искуство лакше обављати своје обавезе.

Врхунски стручњаци у армији

Руски председник Владимир Путин потписао је Закон о укидању горње старосне границе за закључење првог уговора о служењу војног рока, након што су аутори документа - депутати „Јединствене Русије“ Андреј Картаполов и Андреј Крашов - покренули иницијативу да се из закона уклони старосна граница за закључивање уговора за радноспособне грађане.
Раније су, према закону, такав уговор могли склопити само грађани од 18 до 40 година, а странци од 18 до 30 година. Закон сада помера старосну границу и за руске држављане и за странце до 50. године.
Како се наводи у образложењу, употреба високопрецизног наоружања, руковање наоружањем и војном опремом захтевају стручњаке, а искуство показује да они то постају између 40 и 45 година.
Према речима аутора закона, ове измене ће омогућити да се у војну службу по уговору привуку специјалисти тражених струка, од инжењеринга до медицине.
Головатјук сматра да ову измену закона не треба повезивати са дешавањима у Украјини и некаквом мобилизацијом становништва.
„Ово је повезано са чињеницом да су војсци потребни професионалци, јер се техника све више усавршава и из године у годину је све тежа за рад, а за њено одржавање потребни су врхунски стручњаци. Дакле, то је повезано искључиво са пренаоружавањем Оружаних снага и потребом за висококвалификованим специјалистима“, нагласио је пуковник.
У протеклих седам-осам година број војника по уговору у руској војсци више него удвостручио и премашио је 405 хиљада људи, док број војних обвезника, напротив, опада.
„Прво, војници по уговору чине целу подморничку флоту, а то је велики део морнарице. То се дешава због чињенице да се они могу обучити и могу служити у армији и двадесет година под уговором, а за то време ће само усавршавати своје вештине и знања, док младог војника који дође у војну службу можете обучавати, а после годину дана он ће отићи и после неког времена потребно га је поново обучавати. Дакле, то једноставно није економски исплативо“, каже експерт.
© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаПрофесионални војници - темељ руске армије
Руски војници - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2022
Професионални војници - темељ руске армије

Руска војска неприкосновена у борби против зла

Головатјук напомиње да број странаца у руским Оружаним снагама није велики, иако пракса да страни држављани по уговору служе у руској војсци постоји већ скоро две деценије.
Према његовим речима, углавном по уговору служе људи из земаља бившег Совјетског Савеза – из Казахстана, Узбекистана, Азербејџана и других држава. Између осталог, обавезно је знање руског језика.
„То је за њих једна од опција за обуку, живот и добијање руског држављанства“, додао је експерт.
Русија је једна од највећих војних сила у свету. Има око милион активних војника, а може да мобилише око два милиона резервиста. Војни експерти истичу да руска армија превазилази америчку армију и војске других великих држава у низу параметара – високопрецизном наоружању, системима радиоелектронске борбе, оклопним возилима и хиперсоничном оружју, које нема ниједна друга држава на свету. Такође, боље стоји и када је реч о системима ПВО и ПРО.
„Руска војска је одувек била позната по својим војницима, својим официрима, а предност руске војске је њена преданост отаџбини, одбрани своје земље и борби против зла“, нагласио је Головатјук.
Анкета
Да ли професионална војска треба да буде ударна снага одбране?
Приказ способности Војске Србије на батајничком аеродрому - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2022
СРБИЈА
Редовни војни рок - Темељ политике неутралности и одбране Србије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала