- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Лајчак није против „Отвореног Балкана“, Абазовић каже да у Охрид иде као гост

© Sputnik / Бобан НововићДритан Абазовић
Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2022
Пратите нас
Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак је на скупу у Будви, одговарајући на питање како Европска унија гледа на „Отворени Балкан“, казао да ЕУ подржава сваку иницијативу која је инклузивна, која не искључује никога и почива на европским стандардима.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Лајчак присуствује Самиту за демократију у југоисточној Европи који се одржава у Будви.
Премијер Дритан Абазовић казао је да је циљ Црне Горе Европска унија.
„Наш највећи спољнополитички циљ је пуноправно чланство у ЕУ. Никаква замјена за то нас не интересује. Али све што можемо да употријебимо као механизам да би тај циљ постигли за нас је прихватљиво. Ако имате политичаре разних балканских држава који сви иду на састанке и причају против неког другог или против неке друге државе то ова Влада неће радити. Ако можемо да изградимо сарадњу са свима наш допринос ће бити ту. Чули сте и господина Лајчака, идеја је да имамо више сарадње“, рекао је Абазовић.
Како је казао, потпуно је небитно име иницијативе, да ли је то „Берлински процес“, „Отворени Балкан“, „мини Шенген“...
„Да ли је ново, нешто друго, ствар је да имамо веће повјерење међу државама, бољу сарадњу, већи фокус на економију и да промовишемо више стабилности и демократије. Све што иде у том правцу по мом скромном суду је интерес Црне Горе. Све што би ишло супротно, изазивало супротни ефекат мислим да то није интерес“, рекао је Абазовић.
Коментаришући упозорења које је упутио потпредсједник Владе Рашко Коњевић да европски партнери не подржавају „Отворени Балкан“, Абазовић је казао је да те изјаве доживљава као дио тактике и договорених порука које имају за циљ да погоде разне дјелове друштва.
„Уопште их не доживљавам непријатељски, уопште их не доживљавам неколегијално, доживљавам их крајње демократски. На састанку у Охриду биће комесар Оливер Вархељи, ми не идемо тамо да постанемо члан Отвореног Балкана, идемо као гости, као посматрачи у овом тренутку. Размотрићемо све што је добро за нашу земљу. Ако се то испостави да иде у корист тога што јесу наши спољнополитички циљеви, ништа немам против да приступимо у потпуности иницијативи. Ако не, онда ћемо видјети како ћемо се организовати. Мислим да би свакога требало да радује у Црној Гори који мисли добро региону па и Црној Гори да ми коначно, послије доста лутања имамо јако добру сарадњу са свим земљама региона. Сигурно има људи којима то смета, којима је жао што они то нису могли да постигну, али дефинитивно Владе ће водити крајње инклузивну, помиритељску политику, стварања што бољих односа са свим државама региона. Мислим да смо на јако добром путу“, поручио је Абазовић.
Иначе, самиту у Будви присуствују и предсједница привремених приштинских институција Вјоса Османи, специјални изасланик САД-а за Западни Балкан Габријел Ескобар и специјални изасланик британског премијера за Западни Балкан Стјуарт Пич.
Отворени Балкан - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2022
РЕГИОН
Зашто је Дритан прихватио пројекат са Србијом против кога је био Мило
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2022
СРБИЈА
Вучић са Абазовићем у Давосу, позвао га на састанак иницијативе „Отворени Балкан“ /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала