Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић Фон Крамоновој: Очекујем подршку дијалогу Београда и Приштине

Пратите нас
Председник Републике Александар Вучић састао се са посланицом Европског парламента Виолом фон Крамон са којом је разговарао о економској ситуацији, европским интеграцијама Србије, проблемима у дијалогу са Приштином, као и о регионалној ситуацији и иницијативама за повезивање земаља Западног Балкана.
Вучић је истакао да ће Србија још интензивније наставити да следи свој европски пут и нагласио да Србија озбиљно и одговорно приступа регионалној политици и да је због тога и препозната као поуздан и одговоран партнер у региону.
Говорећи о дијалогу Београда и Приштине Вучић је нагласио да је разговор једини прави пут за решавање отворених питања, као и за постизање одрживог договора.
Он је истакао да очекује конструктивну подршку дијалогу и проналаску компромисног решења, уз примену постојећих договора, а пре свега формирања Заједнице српских општина.
Председник је нагласио да ће Србија посебну пажњу посветити енергетској ефикасности и унапређењу животне средине, истакавши да управо у овим пољима очекује подршку Европског парламента, али и Виоле Фон Крамон лично.
Европска посланица је истакла да је поштовање права Срба на Косову у интересу Европске уније и Европског парламента и нагласила је важност наставка дијалога, уз поруку да је у тренутној тешкој геополитичкој ситуацији неопходно да обе стране буду одговорне и да се уздржавају од провокација.
Говорећи о медијској ситуацији у Србији Виола Фон Крамон је указала на проблеме који постоје у овој сфери, нагласивши неопходност провођења озбиљних и темељних реформи у области владавине права, као и значајнију посвећеност процесима ЕУ интеграција.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Виола фон Крамон о санкцијама Русији

Посланица Европског парламента Виола фон Крамон сматра да је увођење санкција Москви у интересу Београда, уз оцену да се утицај Русије у Србији мора смањити, а да је Европска унија најбољи партнер за то, али да није на Унији да приморава било кога.
„Та одлука мора да дође изнутра, из разумевања. Влада Србије треба да разуме да уколико жели да буде део клуба, део ЕУ, то иде уз вредности, норме и стандарде Уније“, рекла је Фон Крамонова одговарајући на питања новинара са којима је разговарала у Београду данас после подне, након састанка са председником Србије Александром Вучићем.
На питање Танјуга да ли поздравља повољан гасни аранжман Србије и Русије, важан због даље економске одрживости земље, она је рекла да је то само најава и да детаљи договора нису познати.
„То је само најава споразума, био је то телефонски разговор председника Србије и Русије и немамо ништа написмено, не знамо детаље, да ли ће вам Русија обезбедити потребан пун капацитет гаса, по којој просечној цени.... и да ли ће део бити обезбеђен из ЕУ“, рекла је фон Крамонова.
Важно је, каже, и питање како може бити организовано снабдевање енергентима и зашто Србија не гледа у будућност, када је реч о обновљивим изворима енергије.
На питање да ли је са председником Вучићем разговарала о амандману који је поднела на Нацрт резолуције о Србији, а тиче се Руског хуманитарног центра у Нишу, каже да ту тему нико није помињао.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПосланица Европског парламента Виола Фон Крамон
Посланица Европског парламента Виола Фон Крамон - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2022
Посланица Европског парламента Виола Фон Крамон
Навела је да тај захтев којим је тражила укидање Центра у Нишу, није само захтев зелених, већ и групе европарламентараца који су веома забринути због, како тврди, „такозваног хуманитарног центра“ у Нишу.
„Сви заједно желимо да видимо смањен утицај Русије, како год се он зове, дипломатски, хуманитарни ... Заједнички интерес свих нас је да нико не буде под утицајем некога ко води крвави рат у нашем суседству, на истоку Европе“, сматра фон Крамонова.
Додала је да Србија треба да зна шта жели, са чиме се слаже и да одређени ставови имају одраз и на економију.
Као једну од тема разговора, Фон Крамонова је навела питање енергетске ефикасности и улагања у обновљиве енергије, те како на том пољу могу да помогну билатерални фондови и кредити, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала