- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Црногорски претис лонац: Медојевић о ситуацији након Еурополових извештаја

© Фото : Youtube/ADRIA TV Montenegro/PrintscreenНебојша Медојевић
Небојша Медојевић - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2022
Пратите нас
После Еурополових извештаја о преписци на Скај апликацији у Црној Гори је настала ситуација налик претис лонцу, сматра лидер Покрета за промјене Небојша Медојевић. Он за Спутњик говори и о сплету изазова пред новом мањинском владом, од обрачуна с криминалом преко односа са Србијом па до позива Подгорици на прикључење пројекту Отворени Балкан.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Извјештаји Еуропола о преписци преко Скај апликације довели су, подсећа Медојевић, до хапшења некадашње предсједнице Врховног суда Весне Меденице и њеног сина Милоша. Показали су и да су поједини високи функционери полиције уплетени у шверц цигарета и наркотика. Медојевић указује да ти извештаји могу помоћи Црној Гори да се реши криминала, али се пита да ли има и моћи да се то одради.

Претис лонац

“Американци су дали те извјештаје Абазовићу још прије годину и по, кад је био координатор свих безбједоносних служби. Али имамо проблем јер је и сада актуелни премијер Дритан Абазовић казао да је имао Скај апликацију и криптовани телефон неко вријеме и поставља се питање ко му је дао тај телефон и са ким је преко њега комуницирао, јер његове колеге, премијери из Европе, не користе такве телефоне. Знамо да је Дритан са ДПС-ом формирао владу. Сада имамо једну ситуацију коју ја називам црногорски претис лонац. Имамо те Еурополове снимљене разговоре преко скај апликације, и они се достављају Црној Гори дозирано. Дакле имамо тај спољни притисак, али унутар владе имамо притисак на Абазовића да не смије наставити са хапшењима, то јест да се могу хапсити људи које Ђукановић више не штити, али не и његови људи“, објашњава Медојевић.
Он подсећа да су преко Скај апликације прибављени и докази да су у шверцу наркотика учествовали полицајац Петар Лазовић и Љубо Миловић, али они су, како каже, под контролом Зорана Лазовића, главног оперативца АНБ у Црној Гори дуго година.

„И Демократе, и ја указујемо на то сваки дан, притисак се и са те стране повећава. Ја мислим да држава нема снаге да ухапси Петра Лазовића и Љуба Миловића, као ни „Кардинала“, како је име њиховом шефу. Ако би се то десило, то би већ био неки виши ниво”, истиче Медојевић.

Он тврди да је нови СДТ Владимир Нововић са хапшењем Весне Меденице, њеног сина Милоша и Блажа Јованића, предсједника Привредног суда, храбро кренуо у борбу против корпупције и организованог криминала, али му се чини да је сам у томе, да нема довољну јаку подршку.
„Дритан Абазовић обећа Американцима да ће завршити посао, они му омогуће да буде премијер, али обећа и Милу Ђукановићу да неће хапсити његе и његове људе, што је опасно ако обећава на све стране“, каже Медојевић. Он не искључује могућност да, како би се „растеретио притисак из црногорског лонца, може да се деси да Абазовић да оставку, да га смијени Ђукановић, или да Дритан ријеши да похапси сву мафију - ево видјећемо“.
У том контексту Медојевић упозорава да би у овом тренутку било опасно да Црна Гора уђе под оваквим притиском у неки изборни процес у коме би се, како каже, криминал обукао у националне заставе.

Ђукановић би да понови причу из деведесетих

Медојевић се у разговору за Спутњик такође осврнуо на позив Црној Гори да се прикључи пројекту Отворени Балкан. Он подсећа да је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић против те иницијативе. Разлог је, сматра, то што Ђукановић жели да окупи исте оне снаге које су му помогле да деведесетих година дестабилизује прилике у Србији, за шта је тада имао подршку Америке, али да је сада ситуација потпуно другачија.
“Он користи прилику да се супротставља Отвореном Балкану, како би се опет наметнуо дијелу безбједносних америчких служби као користан и утицајан играч на Балкану. Ослања се на своје савезнике из БИХ, са Косова и из Сјеверне Македоније и жели да понови ту причу из 90-тих година. Тада су америчке службе и помогле да организује снажну криминалну организацију, гледале су му кроз прсте због напада на Милошевића. Он мисли да је и сада пожељно да изврши притисак на Србију, да је дестабилизује”, образлаже Медојевић.
По његовом мишљењу, један од разлога за то је што војна и политичка неутралност Србије смета дубокој држави, те што је створен блок држава Србија, Мађарска и Турска које нијесу увеле санкције Русији, које воде рачуна о својим националним, безбједоносним интересима, енергетским и које не одбијају руски гас.
С друге стране, како каже, Ђукановић игра на стару карту да сваку иницијативу из Србије представи као непријатељску и као напад на Црну Гору.
Он истиче и да Отворени Балкан није против ЕУ, али указује на изјаву француског предсједника Емануела Макрона о редефиницији ЕУ, те сматра да од проширења нема ништа и да је то прича коју форсирају само овдје на Балкану.

Иницијатива Отворени Балкан позитивна

Износећи аргументе зашто је иницијатива Отворени Балкан позитивна, Медојевић напомиње да је она чак на много нижем нивоу него што би требало да буду односи између Србије И Црне Горе.
“Црна Гора и Србија, без обзира на кризу у Украјини и без обзира ко је на власти у Црној Гори, а ко у Србији, треба да имају најбоље односе, у смислу привредне сарадње, јачања промета капитала, промета роба, несметаног кретања људи. Владе Црне Горе и Србије, без обзира ко је на власти, треба да потпишу билатералне уговоре којима би се регулисали заједнички гранични прелази, којим би се афирмисала заједничка област Санџак, која веже Црну Гору и Србију, затим да заједно наступају у борби против криминала, да сарађују када је безбиједност у питању, да се избјегне двоструко опорезивање, да имају заједничку политику акциза на осјетљиве робе, као што су цигарете”, каже наш саговорник.
Црној Гори је, увјерен је, у интересу да заједно са Србијом наступа према трећим тржиштима ко што су Уједињени Арапски Емирати, Саудисјка Арабија, Русија, Кина...
“Могли би заједно да конкуришу према европским фондовима ради реконструкције пруге Бар-Београд, обнове Луке Бар. Сарадња у области енергетике могла би бити успјешна, ту Црна Гора има капацитете, а енергија фали Србији, дугорочним уговорима могле би обије стране да имају корист. Ако има земље са којом Црна Гора мора и треба да има специфичне односе, то је Србија”, истиче Медојевић за Спутњик.

Однос према СПЦ

У истом кључу Медојевић тумачи и однос Мила Ђукановића према СПЦ.
Како каже, Ђукановић из чисто политичких разлога контрира идеји Отвореног Балкана, желећи да сачува своју позицију као битног играча, а зато се и враћа својој политици 90-тих када је Србе у Црној Гори гледао као непријатеље и када је СПЦ гледао као окупаторску цркву. Тиме се, истиче Медојевић, намјерно урушава свака могућност регулисања односа са Србијом.
“ Америке је дала одријешене руке Дритану Абазовићу да буде премијер и да формира владу и он покушава да регулише и стабилизује односе са Србијом, али је проблем што му то не дозвољава Ђукановић са којим је формирао владу. Проблем ове владе Црне Горе је што нема јасне државне политике: Дритан да изјаву да не види ништа лоше у иницијативи Отворени Балкан, потпредсједник владе ЦГ Рашко Коњевић, министар вањских послова Кривокапић, одмах реагују и кажу да је то лично мишљење Абазовића. Дритан као премијер не може представљати лично мишљење већ треба да саопштава став владе једне земље. Дакле, да је Дритан са ДФ-ом направио владу имали бисмо јасну државну политику, сада имамо једну окупаторску владу, формирану мимо воље грађана, владу без јасне државне политике - Дритан каже једно, друго Рашко и Ранко, треће Мило, четврто Драгиња, пето Бошњаци....Ми сада имамо велики број министара у влади Црне Горе који Србију доживљавају као пријетњу, а црногорску мафију као патриотску организацију”, констатује Медојевић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала