- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Истраживање: Људи који пију кафу имају мањи ризик од преране смрти?

© Sputnik / Игорь Зарембо / Уђи у базу фотографијаПрипрема кафе
Припрема кафе - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2022
Пратите нас
Људи који пију кафу имају мањи ризик од преране смрти, сугерише најновија научна студија.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Људи који пију кафу, са шећером или без њега, имају мањи ризик од ране смрти, иако стручњаци упозоравају да кључ није само у кафи. Наиме, резултати могу бити последица тога што су људи који пију кафу генерално имућнији.
Претходне студије су сугерисале да би омиљени напитак могао да буде користан за здравље, а пијење кафе повезано је са мањим ризиком од стања у распону од хроничне болести јетре до одређених карцинома, па чак и деменције.
Сада су истраживачи у Кини открили да су људи који су сваки дан пили умерену количину кафе, без обзира да ли је заслађена шећером или не, имали мањи ризик од смрти у раздобљу од седам година од оних који то нису чинили. Резултати су слични и за инстант и за млевену и за кафу без кофеина, преноси „Индекс“.

Коришћени подаци више од 171 хиљаде људи

Студија, објављена у „Annals of Internal Medicineu“, заснива се на подацима од више од 171 хиљаде учесника. Прикупљене су генетске, животне и здравствене информације од више од 500 хиљада људи од почетка 2006, укључујући појединости о навикама учесника у испијању кафе.
Тим научника је користио податке из умрлица како би пратио учеснике у средњој доби од седам година од 2009. године, током којег је умрло 3.177 људи.
Након што је узео у обзир чиниоце укључујући године, пол етничку припадност, образовни ниво, пушење цигарета, физичку активност, индекс телесне масе и исхрану, тим је открио да су људи који су конзумирали незаслађену кафу, у поређењу са онима који је нису пили, имали најмањи ризик од смрти.
Највеће смањење, 29% мањи ризик од смрти, забележено је код оних који су пили између 2,5 и 4,5 шољице дневно. Смањење ризика од смрти такође је видљиво и за кафу заслађену шећером, барем за оне који пију између 1,5 и 3,5 шољице дневно. Тренд је био мање јасан за људе који су користили вештачке заслађиваче.

„Интригантно, али није јасно“

Међутим, студија је испитала учеснике о испијању кафе и другим навикама само једном и ослањала се на самоизвештавање.
Невид Сатар, професор метаболичке медицине на Универзитету у Глазгову, који није био укључен у рад, упозорио је да налази, иако интригантни, нису јасни.
„Посматрачка природа ове нове студије значи да су ови закључци далеко од коначних. То је зато што су људи који пију кафу углавном имућнији и имају здравији живот од оних који не пију кафу, а ја и даље нисам уверен могу ли ти фактори превладати у посматрачким студијама“, рекао је он. Професор Сатар је додао да генетски докази не повезују кафу с неким важним здравственим добробитима.
„Препоручио бих људима да се држе кафе или чаја, по могућности без шећера, чему се већина људи може прилагодити, и покушају да учине све друге ствари за које знамо да нас одржавају здравим – више се кретати, јести и боље спавати“, рекао је он.
Др Кристина Ви, заменица уредника часописа, сложила се да налази нису коначни. Али, додала је, чини се да испијање кафе, било незаслађене или са скромном количином шећера, вероватно није штетно за већину људи.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала