- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научници објашњавају: Где одлази масноћа када мршавимо

© Fotolia / Nomad_SoulГојазни човек мери свој струк
Гојазни човек мери свој струк - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2022
Пратите нас
Иако сваког дана читамо и слушамо о дијетама и мршављењу, још увек је много заблуда о губљењу килограма. Научници објашњавају шта се дешава с машћу током мршављења.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Неки људи верују да се масноћа претвара у енергију или топлоту - што је кршење закона о одржању масе - док други верују да се масноћа некако избацује или чак претвара у мишиће. Трећи тврде да се масно ткиво (адипозно ткиво) никада не може изгубити када се једном добије, већ да се само може згрчити уколико вежбате.
Истраживање Ендрјуа Брауна са Универзитета у Новом Јужном Велсу и аустралијске телевизијске звезде (некадашњег физичара) Рубена Мирмена закључује да када губите килограме издишете масноћу. Ново истраживање базира се на постојећем знању о биохемији.
„Изненађује колико незнања и заблуде постоји о метаболичком процесу губитка килаже“, рекао је Браун. „Тачан одговор је да се већи део масе издише у виду угљен-диоксида. Иде у ваздух“, додаје Мирмен.
Вишак угљених хидрата и протеина се претвара у хемијска једињења под именом триглицериди (који се састоје од угљеника, водоника и кисеоника) који се чувају у липидне капљице масних ћелија. Да би смршали, покушавамо да метаболизујемо те триглицериде, а то значи испуштање угљеника који је ускладиштен у нашим масним ћелијама.
За губљење 10 килограма људске масти потребно је удахнути 29 килограма кисеоника, произвести 28 килограма угљен-диоксида и 11 килограма воде. То је метаболичка судбина масноће.
Двојац је потом израчунао пропорцију масе ускладиштене у тих 10 килограма масноће која постоји као угљен-диоксид и вода када изгубимо тежину. Праћењем путање тих атома из тела, открили су да се од тих 10 килограма чак 8,4 издахне у виду угљен-диоксида. Испоставља се да су наша плућа примарни орган за избацивање вишка килограма. Осталих 1,6 килограма постаје вода, која се избацује кроз урин, измет, зној, пљувачку, сузе и друге телесне течности, пренела је „Национална географија“.
Пошто је лето на прагу, да ли то значи да само треба да дишемо више како бисмо избацили вишак килограма? Не. Брже удисање и издисање од потребне метаболичке стопе појединца доводи до хипервентилације коју прате вртоглавица, дрхтање и губитак свести.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала