- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Амерички медији: ОПЕК разматра суспендовање Русије из споразума о производњи нафте

© AP Photo / DAVE WATSONНафтна пумпа на налазишту у Новом Мексику
Нафтна пумпа на налазишту у Новом Мексику - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2022
Пратите нас
Поједине чланице ОПЕК-а разматрају опцију да суспендују учешће Русије у споразуму о производњи нафте (ОПЕК+), пошто западне санкције и делимична европска почињу да подривају способност Москве да производи више нафте, пише „Вол стрит џурнал“, позивајући се на неименоване делегате ОПЕК-а.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Ослобађање Русије од ограничења у сфери производње нафте може потенцијално отворити пут за Саудијску Арабију, Уједињене Арапске Емирате и друге произвођаче ОПЕК-а да повећају производњу нафте на шта апелују САД и европске земље, пошто су услед специјалне војне операције у Украјини цене нафте порасле изнад 100 долара по барелу, пише лист.

Русија, један од три највећа произвођача нафте у свету, прошле године се договорила са ОПЕК-ом и девет земаља које нису чланице организације да се на месечном нивоу повећава производња нафте, али сада се очекује да ће њена производња пасти за отприлике осам одсто ове године, прецизира се у чланку.
Према речима делегата ОПЕК-а, до сада није упућен званичан позив организацији да производи више нафте како би се компензовао потенцијални дефицит Русије, али поједине чланице у Персијском заливу почеле су да планирају повећање производње у наредних неколико месеци.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров тренутно борави у посети Саудијској Арабији. Како је најављено, планира да учествује на састанку форума министара спољних послова Русија – Савет сарадње арапских земаља Персијског залива која ће се одржати у Ријаду 1. јуна.
Почетком маја УАЕ и Саудијска Арабија јасно су ставили до знања да ОПЕК+ неће моћи да повећа производњу нафте, јер је за било какве промене потребно једногласно решење. Према процени ОПЕК+, тржиште нафте је данас уравнотежено. Актуелни споразум ОПЕК+ важи до краја 2022. године.
Састанак лидера ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2022
РУСИЈА
Лидери ЕУ постигли договор: Ембарго на две трећине увоза руске нафте
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала