- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бајден: Америка не тражи рат са Русијом

© AP Photo / Evan VucciЏозеф Бајден
Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2022
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе не траже рат са Русијом, а уколико снаге НАТО-а не буду нападнуте, Вашингтон се неће директно мешати у војну операцију у Украјини, пише амерички председник Џо Бајден у чланку за „Њујорк тајмс“.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Ми не тражимо рат између НАТО-а и Русије. Све док САД или наши савезници не буду нападнути, ми нећемо директно учествовати у том сукобу, нећемо слати америчку војску да ратује у Украјину, нити ћемо нападати руску војску“, истиче амерички лидер.
Такође додаје да САД не намеравају да врше притисак на Украјину како би Кијев направио територијалне уступке Русији.
„Током целе ове кризе мој принцип је био: 'Ништа о Украјини без Украјине'. Нећу вршити притисак на украјинску владу, ни приватно ни јавно, да направе било какве територијалне уступке“, нагласио је Бајден.
По његовом мишљењу, Москва је крива за неуспех преговора Русије и Украјине, јер није обуставила специјалну војну операцију.
„САД ће наставити да раде на јачању Украјине и подржаваће њене напоре да постигне решење сукоба путем преговора“, истакао је Бајден, наглашавајући да ће Вашингтон наставити да ради са савезницима на антируским санкцијама, као и да ће испоручивати Украјини савремено оружје.
Истовремено је додао да САД не позивају Украјину да изводи нападе ван њених граница и не дозвољавају Кијеву да то чини.

О нуклеарном оружју

Амерички председник наводи да САД не виде знаке да би Русија могла да употреби нуклеарно оружје.
„Знам да су многи људи у целом свету забринути због употребе нуклеарног оружја. У овом тренутку не видимо никакве знаке да Русија има намеру да употреби нуклеарно оружје у Украјини“, пише амерички председник.
По његовим речима, с времена на време руска реторика по питању нуклеарног оружја је „опасна и крајње неодговорна“.
„Било каква употреба нуклеарног оружја у било којим размерама у том сукобу била би потпуно неприхватљива како за нас, тако и за остатак света и то би имало озбиљне последице“, поручио је Бајден.
Такође наводи да не тежи свргавању актуелног руководства у Русији.
„Колико год да се не слажем са господином Путином, САД неће покушавати да га свргну“, нагласио је Бајден.
Бајден је 21. маја потписао нацрт закона о пружању војне, економске и хуманитарне помоћи Кијеву. Такође укључује разна издвајања која се на овај или онај начин односе на ситуацију у Украјини. Конгрес је повећао износ на скоро 40 милијарди долара са 33 милијарде колико је првобитно тражио шеф државе.
Тестирање интерконтиненталне балистичке ракете „Минутмен“ - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2022
РУСИЈА
Бајден: Кијев неће добити ракете којим се може гађати руска територија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала