- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бела кућа потврдила: Украјина ће добити ракетне системе „Химарс“

© WikipediaРакетни систем ХИМАРС
Ракетни систем ХИМАРС - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2022
Пратите нас
Нови пакет америчке војне помоћи Украјини предвиђа испоруке ракетних система „Химарс“, изјавио је високи представник америчке администрације.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Сутра ћемо објавити 11. пакет помоћи у сфери одбрамбене безбедности. Овај пакет ће укључити и системе који имају већи радијус деловања, између осталог то ће бити и системи „Химарс“, рекао је представник америчке администрације.

Испорука ракетних система ће ојачати позиције Украјине током преговора и повећати њену одбрамбену спремност, нагласио је он.
Додао је и да муниција ових ракетних система може да погоди циљ на удаљености до 80 километара и Оружане снаге Украјине неће моћи да гађају ван украјинске територије. Представник америчке администрације је такође изјавио и да је Кијев обећао да неће користити оружје које је добио, укључујући и системе „Химарс“, против циљева на руској територији.
Нови пакет америчке војне помоћи Украјини се процењује на 700 милиона долара и укључиће, осим система „Химарс“, радаре, хеликоптере, аутомобиле и противтенковска средства, укључујући и противтенковске комплексе „Џавелин“.
Лист „Вол стрит“ је раније саопштио да је администрација америчког председника Џозефа Бајдена одобрила испоруке Украјини вишецевних бацача ракета и система „Химарс“. Бајден је тврдио да ће САД предати Украјини ракете које могу да гађају Русију. Конгресмен из Републиканске партије Адам Смит је касније назвао председникове речи „непажљивим коментаром“ и довео их у питање, јер би због тога што имају заједничку границу све гранате са украјинске територије могле доћи до Русије.
Након што је почела руска специјална војна операција у Украјини, Вашингтон и НАТО савезници испоручују Украјини оружје. Москва је неколико пута изјављивала да испоруке западног оружја само одуговлаче конфликт.
Амерички председник Џозеф Бајден је потписао закон којим се издваја војна, економска и хуманитарна помоћ Украјини. Конгрес је повећао износ помоћи на скоро 40 милијарди долара са 33 милијарде долара.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков је навео да испоруке оружја Украјини не доприносе успеху руско-украјинских преговора и да ће имати негативан ефекат.
Металушки комбинат Иљич, Маријупољ - Sputnik Србија, 1920, 10.05.2022
РУСИЈА
Америка званично испоручивала Украјини специјалне технологије из 2010. године /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала