- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугарска: Украјинске избеглице напуштају прихватне центре и враћају се на море

© Sputnik / Виктор Антонюк / Уђи у базу фотографијаИзбеглица из Маријупоља
Избеглица из Маријупоља - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2022
Пратите нас
Средином маја бугарске власти обавестиле су украјинске избеглице да се програм помоћи завршава 1. јуна и да ће морати да напусте приобалне хотеле и да смештај нађу у скромнијим одмаралиштима. Медији извештавају да је ситуација по питању пресељења избеглица напета и да многи напуштају прихватне центре и поново иду ка мору.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Смањује се и финансијска помоћ: раније су хотелијери по избеглици добијали око 40 лева дневно (нешто мало више од 20 евра), а сада 15 лева (7,5 евра).
Оне избеглице које се до краја маја нису одлучиле у које одмаралиште желе да их пребаце сада морају да буду у прихватним центрима у Елхову (центар за илегалне мигранте који до сада није коришћен) и Сарафову.
До сада је у Елхову на југу Бугарске смештено 560 украјинских избеглица , а један део њих био је незадовољан условима и напустио је центар.
Неки од њих су се таксијима вратили у област око Бургаса да сами себи траже стан.
Многи су организаторе оптужили за превару и нису желели да излазе из аутобуса. Како су тврдили, није било довољно хране и воде а да је ноћу у објектима у којима је требало да спавају било хладно.
„Организација – нула, информације – нула. Изашли смо из аутобуса и ту су нас оставили“, кажу неки. „Никоме нисмо потребни. Ставили су нас овде као неку стоку. Нико ништа нам не објашњава“, наводе други.
Неки су, међутим, захвалили за помоћ коју су добили у Бугарској.
„Два месеца смо провели у хотелу у месту Златни пјасци у добром хотелу. Видели смо како сте нас организовано примили, срећни смо јер смо далеко од рата, што смо безбедно. Наша деца су спокојна, хвала вам“, рекла је једна девојка из Украјине.
Бугарски премијер Кирил Петков - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2022
РЕГИОН
Бугарски премијер: Не можемо више украјинске избеглице да шаљемо у луксузни смештај
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала