- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

ЕУ одобрила Пољској милијарде, али уз један услов

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаАмбасада Пољске у Москви
Амбасада Пољске у Москви - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2022
Пратите нас
Европска комисија је одобрила више милијарди евра вредан план Пољске за економски опоравак од пандемије короне. Међитим, ова одлука ЕК неће покренути никакве моменталне исплате средстава, јер ће Пољска прво морати да спроведе реформу у правосудном систему земље.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Према плану, Варшава треба да добије 23,9 милијарди евра грантова из ЕУ Фонда за опоравак после пандемије и 11,5 милијарди евра зајмова током неколико година.
„Европска комисија је данас дала позитивну оцену пољском плану за опоравак и отпорност“, наводи се у саопштењу Комисије, преноси агенција Ројтерс.
Комисија је саопштила и да план укључује промене које се односе на важне аспекте независности правосуђа и које треба спровести како би план опоравка био реализован.
Одобрење пољског плана опоравка је на чекању од другог квартала 2021. због забринутости ЕК за независност правосуђа у Пољској и одбијања Варшаве да се придржава одлука суда ЕУ.
Ипак, после вишемесечних преговора и првих промена у судском систему које је извршила Пољска, Комисија и Варшава су постигле договор, навели су раније данас извори британске агенције.
Пољски парламент је прошлог четвртка изгласао закон којим се предвиђа да нови орган замени спорно дисциплинско веће за судије, за које је највиши суд ЕУ оценио да је незаконито.
Пољска ће такође морати да оконча или реформише свој дисциплински режим за судове и да започне процес враћања судија који су удаљени са посла.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала