Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Петковић: Од доласка Куртија и Османи 50 одсто више напада на Србе

Пратите нас
Од доласка на власт Аљбина Куртија и Вјосе Османи број етничких инцидената и напада на Србе и Српску православну цркву на Косову и Метохији повећан је за 50 одсто, навео је Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Он је на Твитеру оценио да 179 инцидената довољно говори о тешком положају Срба и истакао да Приштина демантује ове нападе, чак и када ЕУ говори о њима.
„После доласка на власт Аљбина Куртија и Вјосе Османи број етничких инцидената и напада на Србе и Српску православну цркву на Косову и Метохији повећан је за 50 одсто“, навео је Петковић на свом Твитер налогу.

Београд ће заштитити Србе од ирационалне Куртијеве политике

Београд неће дозволити да Срби са Косова и Метохије буду жртве нити мете ирационалне политике Аљбина Куртија који зна само за изазивање инцидената и реторику мржње, а никако за поштовање споразума и смиривање тензија кроз дијалог и компромис, каже Петар Петковић, директор Канцеларија за КиМ.
Додаје да је управо то сврха прикривене Куртијеве претње о могућности искључења струје на северу КиМ због наводног неплаћања рачуна и нагомиланих дугова, јер такви наводи, каже Петковић, немају никакво утемељење у реалности.
"Чињеница је да би Аљбину Куртију било боље да почне да примењује споразуме из Брисела, из области енергетике, од којих је први постигнут још 2013. године, а други 2015. године и којима је предвиђено да српске енергетске компаније треба да добију лиценце за снабдевање и дистрибуцију електричном енергијом, али се то до дана данашњег није десило", каже Петковић додајући да је истовремено некоректно да Курти оптужује Србе на северу КиМ због неплаћања струје,јер је годинама уназад Београд уредно плаћао сву потрошену електричну енергију у четири општине на северу КиМ.
Петковић каже и да се због нерешене ситуације на терену која је настала Куртијевим непоштовањем споразума, Београд труди да кроз дијалог у Бриселу избори решења која су у интересу свих и одржива на терену.
"Зато овако неодговорне Куртијеве изјаве не служе у правцу решавања проблема, него генеришу нову потенцијалну кризу и Београд очекује да уместо претњи Курти почне да примењује споразуме, а Европска унија, као посредник у дијалогу утиче, на њега да се уздржи од изјава које иду у правцу рушења договора и споразума", закључио је директор Канцеларије за КиМ.
Мапа Балкана - Sputnik Србија
Све о политичким дешавањима у Србији и региону

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала