- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Радници „Фијат Србије“ истакли захтеве и запретили протестом

Пратите нас
Три синдиката компаније "Фијат Србија", која је део "Стелантис групе", представици радника који нису синдикално организовани и Самостални синдикат фирме "Фијат пластик", упутили су Влади Србије и својој компанији захтеве који се тичу права радника који ће остати да раде у Фијату и оних који ће напустити крагујевачку фабрику.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Они су запретили протестом у случају неиспуњавања предложених мера.
Први захтев се односи на запослене који се упућују на рад у иностранство и у њему је затражено да се то чини искључиво у складу са српским законодавством, по принципу добровољности, као и да се у уговоре о упућивању на рад у друге земље унесе да им се гарантује посао по повратку у Србију.
Синдикати даље траже да се за раднике који прихвате програм решавања вишка запослених одреде отпремнине у најмањем износу који је исплаћиван приликом гашење треће смене у "Фијат Србији".
Трећи захтев односи се на то да се радницима који желе да остану у крагујевачком огранку Фијата то омогући, уз исплату накнаде која није мања од минималне зараде.
"Уколико се укаже потреба за додатном обуком ради оспособљавања на пословима израде електричног возила, да им се обезбеде сва права која прате овај вид професионаполног усавршавања у складу са законима Републике Србије", наводи се у документу упућеном Влади и Стелантис групи.
На крају списка захтева је да се радницима, који ће бити упућени код других послодаваца на територији Крагујевца, гарантује добровољност избора те опције, уз задржавње права не мањих од оних која имају запослени у "Стелантису".
Самостални синдикат "Фијат Србије", синдикат "Независност" ове компаније, синдикат "Солидарност" крагујевачког "Фијата", представници радника који нису чланови синдиката и Самостални синдикат "Фијат пластика", запретили су заједничким протестом ако представници "Стелантис групе" или Владе Србије буду вршили притисак на раднике да се определе за неку од ових опција.
"Уколико предложени начин решавањ тренутног статуса запослених није прихватљив, предлажемо раскид свих уговора са постојећим стратешким партнером којима су му обезубеђени значајни износи државних субвенција", наводи се на крају дописа упућеног Влади и "Стелантису".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала