- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Србија и Азербејџан потписали споразум о сарадњи у области енергетике /фото/

© Фото : MRE/ZORAN PETROVICПарвиз Шахбазов и Зорана Михајловић
Парвиз Шахбазов и Зорана Михајловић - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2022
Пратите нас
Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић борави у Азербејџану где је потписан споразум о сарадњи две државе у области енергетике и рударства.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Михајловићева је изјавила је да ће сарадња са Азербејџаном у области енергетике, пре свега у гасном сектору и енергетској транзицији, допринети унапређењу свеукупних односа две државе.
Она је, после потписивања споразума између Владе Азербејџана и Владе Републике Србије о сарадњи у области енергетике и рударства и разговора са Парвизом Шахбазовим, министром енергетике Азербејџана, рекла да ће добри политички односи две земље помоћи да се додатно унапреди сарадња у енергетици, саопштено је из Министарства рударства и енергетике.
„Драго ми је да се сарадња заснива на пријатељству двојице председника и на пријатељском односу наших народа. Разговор са председником Алијевим је посебно важан, као и потписивање споразума, и сигурна сам да је то само први корак за све будуће споразуме и уговоре. Добре политичке односе прати и економска сарадња, посебно када је реч о саобраћајној инфраструктури, али постоји простор да сарадњу подигнемо на виши ниво, нарочито у области енергетике и споразумом ћемо додатно ојачати сарадњу, пре свега у гасном сектору, будући да је Јужни гасни коридор важан за снабдевање целе Европе и диверсификацију рута и снабдевача“, изјавила је Михајловићева, преноси Б92.
© Фото : MRE/ZORAN PETROVICПарвиз Шахбазов и Зорана Михајловић потписују споразум у име влада две државе
Парвиз Шахбазов и Зорана Михајловић потписују споразум у име влада две државе - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2022
Парвиз Шахбазов и Зорана Михајловић потписују споразум у име влада две државе
Потпредседница Владе је истакла да је Србија започела изградњу гасне интерконекције са Бугарском, која ће бити завршена идуће године и која ће омогућити да се гас добија и из Азербејџана.
„Очекујемо да активирањем нових налазишта у којима су потврђене резерве природног гаса у Каспијском региону Србија обезбеди за своје потребе додатне количине природног гаса, а исто тако и изградњом интерконекција постане транзитна рута, чиме додатно повећавамо стабилност и безбедност наше земље, као и региона. Такође, споразум који смо потписали отвара простор за сарадњу и у делу који се тиче електричне енергије, будући да Азербејџан има вишкове у производњи електричне енергије, унапређења енергетске ефикасности и повећава могућности за размену искустава и технологија и нових инвестиција у ОИЕ. Азербејџан је држава богата нафтом и гасом, али такође развија обновљиве изворе и не постоји ниједна земља у свету која не жели да има нове капацитете који за производњу енергије користе ОИЕ. Такође, договорили смо формирање мањих радних група, како бисмо на експертском нивоу дошли до заједничких одлука и решења“, изјавила је Михајловићева.
Она је истакла да пријем делегације Србије у Бакуу и разговори које је имала показују међусобно поштовање и разумевање и јесу основа за бржи развој сарадње две државе које ове године обележавају четврт века билатералних дипломатских односа.
„Хвала на учешћу на „Енергетском форуму“. Драго ми је да Вас видим, јер сваки пут када се сретнемо имамо квалитетне разговоре. Ово је одлична прилика да разматрамо будуће заједничке акције када је у питању и Јужни гасни коридор, као и друге енергетске и економске теме о којима сте разговарали и са председником Алијевим. Интерконекција Србија-Бугарска отвара бројне могућности за сарадњу у гасном сектору и радна група коју ћемо формирати бавиће се највише овом темом, али такође сам сагласан са Вама да би требало да разговарамо о свим енергетским секторима, не само када је реч о гасу, већ и када је реч о ОИЕ, електроенергетици“, рекао је министар Шахбазов.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала