- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјински неонацисти постављају ватрене положаје у школама

© Пресс-служба Минобороны РФ / Уђи у базу фотографијаСкладиште муниције Оружаних снага Украјине
Складиште муниције Оружаних снага Украјине  - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2022
Пратите нас
Украјински екстремисти опремили су ватрене положаје у машинској школи у Славјанску (ДНР), саопштио је начелник Националног центра за контролу одбране Русије генерал-пуковник Михаил Мизинцев.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Он је прецизирао да је у дворишту школе постављено артиљеријско оруђе и вишецевни бацачи ракета.
Према речима Мизинцева, припадници украјинских снага намерно пуцају на положаје Оружаних снага Русије из стамбених насеља, изазивајући их да узврате ватру, како би касније окривили руске војнике за могуће цивилне жртве.
Припадници украјинских оружаних формација поставили су касарне у школе и складишта муниције у вртићима у Николајеву, додао је генерал.
Такође су опремили упоришта на територији две основне школе и машинског факултета у Краматорску (ДНР).
Мизинцев је навео да су јединице територијалне одбране Украјине опремиле складиште оружја и муниције у једном од лицеја у Одеси, а у школи и школском дому опремљени су ровови и упориште, док истовремено није извршена евакуација становника из оближњих зграда.

Провокација у Северодоњецку

Генерал је додао да су украјински војници такође покушали да зауставе офанзиву Оружаних снага Русије и трупа ДНР дигнувши у ваздух цистерну са киселином на територији предузећа „Азот“ у Северодоњецку, када су повређени цивили.
„Око 19 часова по московском времену 31. маја 2022. године јединице 79. десантно-јуришне бригаде Оружаних снага Украјине су током повлачења на територији предузећа ‘Азот’ у Северодоњецку дигле у ваздух цистерну са отровном хемикалијом (азотном киселином) како би зауставиле напредовање јединица Оружаних снага Русије и формација Доњецке Народне Републике стварањем зоне хемијске контаминације“, објаснио је генерал.
Он је додао да се након експлозије у ваздух подигао отровни наранџасти облак на висину од око једног километра који се кретао према насељима Кремена и Рубежно.
Мизинцев је нагласио да „украјинске неонацисте није зауставила ни чињеница да су у овом терористичком акту у којем је употребљена отровна хемикалија повређени невини цивили“.

Припрема нових напада на територију Русије

Генерал је навео да украјинске снаге планирају да поставе америчке ракетне системе дугог домета у граду Шостка у Сумској области како би изводили нападе на територију Русије.
„У најскорије време очекује се да у Шостку из Сједињених Америчких Држава стигну ракетни системи дугог домета, уз помоћ којих припадници оружаних формација Украјине, по наређењу Службе безбедности Украјине, планирају да изврше напад на пограничну територију Руске Федерације директно из стамбених делова града“, рекао је Мизинцев.
Према његовим речима, украјински неонацисти се надају да ће на овај начин испровоцирати Оружане снаге Русије да узврате паљбу, након чега би их оптужили за неселективне нападе на цивилну инфраструктуру и убијање украјинског цивилног становништва.
„Приликом извођења ове провокације, по налогу кијевских власти, планирано је да се украјински и страни новинари ангажују за припрему лажних фото и видео материјала о наводним ‘убиствима цивила у граду од стране Руса’, ​​који ће бити широко дистрибуирани у западним новинским агенцијама“, додао је Мизинцев.
Генерал је објаснио да су информације о предстојећој провокацији у Сумској области добијене у пресретању радио-везе.

Чишћење територија Донбаса

Руски деминери до данас су неутралисали 12.960 експлозивних објеката у ЛНР и ДНР, рекао је генерал.
Према његовим речима, одреди за разминирање Оружаних снага и Министарства за ванредне ситуације Русије извршавају задатке чишћења територије Доњецке и Луганске Народне Републике од експлозивних објеката.
„Проверено је укупно 2.626,84 хектара територије, од чега 21,9 хектара током претходног дана; 35 зграда (од тога 13 друштвено значајних објеката); један мост и 9,64 км путева. Пронађено је и неутралисано 12.960 екплозивних објеката, од чега 80 током претходног дана“, набројао је Мизинцев.
Према његовим речима, из опасних делова Украјине и република Донбаса је током претходног дана евакуисано 18.886 особа, од којих 2.663 деце.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала