Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Стејт департмент упозорава на случај манастира Високи Дечани

© Sputnik / Петар ВујанићМанастир Високи Дечани је задужбина краља Стефана III Дечанског и цара Душана. Градња је завршена 1335. године, а фреске су завршене око 1350. године. Манастир је посвећен Христу Пантократору и Вазнесењу Господњем - Спасовдану.
Манастир Високи Дечани је задужбина краља Стефана III Дечанског и цара Душана. Градња је завршена 1335. године, а фреске су завршене око 1350. године. Манастир је посвећен Христу Пантократору и Вазнесењу Господњем - Спасовдану. - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2022
Пратите нас
Амерички Стејт департмент објавио је годишњи извештај о стању верских слобода у ком је, између осталог, констатовано да су власти привремених приштинских институција одбиле да врате 24 хектара земљишта манастиру Високи Дечани.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

У извештају се подсећа и да је прошле године организација „Европа ностра“ уврстила Високе Дечане на листу седам најугроженијих места наслеђа у Европи, што је Приштина критиковала, називајући је „пристрасном“, објавио је „Репортери“.
Напомиње се и да је косовски Уставни суд у септембру обавестио државног тужиоца о сталном одбијању приштинске владе да примени пресуду из 2016. године којом је Српској православној цркви признато власништво од око 24 хектара земље око манастира Дечани.
„Као одговор на континуирано неспровођење те одлуке од стране Владе и споразума о радовима на путу из 2020. године у оквиру посебног заштићеног подручја манастира Дечани, Српска православна црква је прекинула званичну комуникацију са косовском владом“, пише у извештају, пренео је портал „Косово онлајн“.
Амерички званичници су подсетили да је Српска православна црква саопштила да је у јуну 2021. године косовска полиција, без објашњења, вратила аутобус у којем је било 50 верника из Северне Митровице у Србију.
У делу извештаја који се односи на Косово, наводи се и да Устав забрањује верску дискриминацију и обезбеђује слободу вероисповести, али упозорава да закон не дозвољава да верске групе буду регистроване као правна лица. Предлог закона који је осмишљен да им се да такав статус, поднет парламенту 2020. године, остао је на чекању.
Званичници америчке амбасаде наставили су да охрабрују приштинску владу да доноси законе који верским групама омогућавају да стекну правни статус, спроводи механизме за заштиту слободе вероисповести, спроводи законе и судске одлуке у вези са верским објектима Српске православне цркве и решава спорове и имовину са овом црквом, стоји у извештају.
Извештај Стејт департмента укључује податке о стању верских слобода у 200 држава и територија и документује кршења која су починиле владе, терористичке групе и појединци.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала