- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Турска променила име: УН одобриле захтев

CC BY 2.0 / KLMircea / Flickr / Турска застава и мост преко Босфора
Турска застава и мост преко Босфора - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2022
Пратите нас
Уједињене нације одобриле су званични захтев Турске да се назив земље на страним језицима промени у Türkiye (Туркије), саопштио је портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Стефан Дижарик је за агенцију Анадолија рекао да је генерални секретар УН Антонио Гутереш добио обавештење од турског министра спољних послова Мевлута Чавушоглуа о преименовању. Према његовим речима, „промена имена земље ступа на снагу од дана пријема писма“.
Агенција наводи да ће се од сада назив Туркије користити на свим међународним форумима и у званичним документима у којима су се раније користили различити етноними.
Чавушоглу је претходно на Твитеру написао да је Анкара поднела званичан захтев УН за промену имена земље на страним језицима.
Објаснио је да је та промена усвојена у оквиру корака Анкаре усмерених на „повећање престижа земље у међународној арени“, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала