Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић се у Словачкој састао са Лајчаком, Билчиком и Шевчовичем

Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић допутовао је у Братиславу, где ће данас учествовати на годишњем „GLOBSEC 2022“ форуму.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Вучић се у главном граду Словачке састао са потпредседником Европске комисије за међуинституционалне односе и стратешко предвиђање Марошом Шевчовичем и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком.
„Врло добар сусрет са Шефчовичем. Разговарали смо о флексибилности и одрживости енергетских система у актуелној ситуацији, као и о управљању сировинама из Србије унутар ЕУ“, написао је Вучић на Инстаграм налогу "будућностсрбије", уз фотографије са састанка.
„Једна од тема били су и заједнички пројекти на којима Србија треба да ради заједно са ЕУ“, навео је Вучић.
Вучић је писао и о састанку са Лајчаком.
„Као и увек, отворен и искрен разговор са Лајчаком о ситуацији у региону, као и о свим темама од интереса у циљу конструктивног наставка дијалога са Приштином“, навео је Вучић на Инстаграму.
Додао је да су анализирали постигнуто и сагласили се да испуњавање обавеза из Бриселског споразума и даље остаје кључна порука за сваки даљи разговор.
„Поновио сам пуну посвећеност Србије наставку тог процеса и настојањима да се дође до компромисног решења у циљу стварања бољих односа између Срба и Албанаца“, навео је Вучић.
„Сагласили смо се да је регионална сарадња, уз очување мира и стабилности, једини прави пут за напредак земаља Западног Балкана“, додао је председник Србије.
У низу сусрета током боравка у Братислави председник Србије састао се и са известиоцем Европског парламента за Србију Владимиром Билчиком.
„Конструктивна размена мишљења са Владимиром Билчиком, о европском путу Србије, актуелној ситуацији и регионалним питањима“, навео је Вучић на Инстаграму.
Председник је поновио да Србија наставља са посвећеним радом на спровођењу реформи, а посебно на унапређењу владавине права и јачања поверења у институције, што је од изузетног значаја у процесу приступања Србије Европској унији.
„Посебно сам истакао спремност и вољу да саслушам све аргументоване предлоге који би убрзали процес преговора о чланству, што је у складу са стратешким избором наше земље за приступање Европској унији“, додао је Вучић.
„GLOBSEC 2022“ одржава се од данас до 4. јуна, а фокус скупа ове године је и на мобилизацији подршке и акције за Украјину и европско суседство, укључујући и Западни Балкан.
На Форуму ће посебна пажња бити посвећена Србији, па ће Вучић од 15 сати сам говорити на панелу „Србија и ЕУ: Стратешко партнерство за будућност“, који ће водити Кевин Барон, пренео је Танјуг.
Током боравка у Братислави, Вучић ће имати и одвојене сусрете са потпредседником Европске комисије за међуинституционалне односе и стратешко предвиђање Марошем Шефчовићем, специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, као и известиоцем Европског парламента за Србију Владимиром Билчиком, саопштено је из Председништва.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала