- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Европска унија одобрила шести пакет санкција Русији

CC0 / Pixabay / Санкције Русији, илустрација
Санкције Русији, илустрација - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2022
Пратите нас
Савет Европске уније коначно је одобрио шести пакет санкција против Русије, због ситуације у Украјини, наводи се у саопштењу за медије.

„Савет Европске уније одлучио је данас да уведе шести пакет економских и персоналних санкција против Русије и Белорусије“, наводи се у документу.

Према саопштењу, нове ограничавајуће мере укључују: увођење ембарга на увоз руске нафте у току шест месеци, а нафтних деривата у току осам месеци; постепени ембарго на руску нафту, која се превози поморским путем, привремено обустављање испорука нафте цевоводима; искључење из СВИФТ система „Збербанке“, „Россељхозбанке“, и „Московске кредитне банке, забрану емитовања у Европи телевизијских канала „Россија РТР/РТР Планета“, „Россија 24“, ТВ „Међународни центар“, док истовремено њихови запослени могу да наставе са радом.
Како се наводи у саопштењу, ти ТВ канали „коришћени су као инструменти манипулисања информацијама и ширења дезинформација“.
Како се истиче, правни документ биће накнадно објављен у службеном гласнику ЕУ, а тада ће бити познато и ко ће се све наћи на списковима персоналних санкција. Након тога, санкције ће званично ступити на снагу.
Претходно је шеф Европског савета Шарл Мишел изјавио да су шефови држава и влада земаља Европске уније постигли договор о увођењу ембарга на увоз две трећине руске нафте.
Како је претходно прецизирао премијер Белгије Александар Де Кро, од делимичног ембарга на руску нафту, биле би изузете Мађарска и Чешка. Тако ће Праг моћи привремено да настави да купује дизел из Русије, а Будимпешта добити на времену како би модернизовала своје капацитете за прераду нафте.
Након што је руски председник Владимир Путин 24. фебруара објавио о почетку специјалне војне операције Русије у Украјини, западне земље увеле су бројне санкције Русији.
Поглед на амерички Капитол - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2022
РУСИЈА
Амерички конгресмен затражио да се Мађарска казни због противљења ембаргу на руску нафту
Патријарх московски и целе Русије Кирил - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2022
СВЕТ
ЕУ одустала од санкција патријарху Кирилу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала