- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Француске дипломате ступиле у штрајк: Незадовољство због Макроновог потеза /видео/

© AP Photo / Nicolas GarrigaПротест дипломата у Паризу
Протест дипломата у Паризу - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2022
Пратите нас
Француске дипломате ступиле су у штрајк, први пут у последњих 20 година, незадовољне реформама председника Емануела Макрона у јавном сектору.
У штрајку су стотине дипломата у земљи и свету, укључујући и неке француске амбасадоре.Док су поједини изасланици у иностранству на друштвеним мрежама подржали колеге, око 200 дипломата је протестовало испред министарства спољних послова.
Забринути су због смањења буџетских давања, услед чега се смањује и број запослених, као и због реформи које спроводи председник Емануел Макрон.
Суштина притужби дипломата је усредсређена на покушај стапања каријерних дипломата у ширу државну службу, што би, како сматрају, повећало конкуренцију за радна места и разводнило дипломатску службу за коју су, истичу, потребни стручност и искуство.
Макронове реформе предвиђају државне службенике који неће бити везани за одређену управу, већ ће редовно мењати администрацију током каријере, укључујући, по потреби, и прелазак из једног министарства у друго. Многи верују да би то био крај француске професионалне дипломатије.
„Циљ Емануела Макрона је стварање веће мобилности између администрација. То је само по себи разумно, али проблем је што се таква идеја ослања на општу администрацију, док су за одређене професије потребни професионалци. Бити дипломата није посао коју преузимате без размишљања о импликацијама, у смислу личног живота или образовања“, објашњава Кристијан Лекен, професор на Париском институту за политичке студије за француске медије.
По бројности особља, француска дипломатска мрежа је трећа у свету, иза Сједињених Држава и Кине, са 1.800 дипломата и 13.500 запослених у министарству иностраних послова, преноси РТС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала