- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Упозорење из Британије: Имунитет за шпијуне и министре за помагање злочина у иностранству

© Laurie NevayЗграда Тајне обавештајне службе Велике Британије у Лондону
Зграда Тајне обавештајне службе Велике Британије у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2022
Пратите нас
Британски министри и шпијуни добиће имунитет од оптужби да су помагали криминалним актима ван земље, предвиђено је новим предлогом закона о националној безбедности о ком треба да расправља британски парламент, упозориле су организације за људска права и бивши министри.
Такве измене дале би превелику слободу и моћ министрима и тајним службама, а угрозиле би и морално право за осуду злочина, наводи се у примедбама које су упућене британској влади, наводи „Гардијан“.
Забринутост је изазвао предлог за промену Акта о тешким злочинима, донетог 2007. године, којим је уведено кривично дело помагање у прекограничном криминалу, као што је помоћ у незаконитим атентатима или слање информација које се могу користити у мучењу приликом испитивања.
Према новом предлогу, овај члан не би био примењиван у случају да је неки акт почињен као „неопходан за правилно обављање било које функције“ тајних служби МИ5, МИ6, GCHQ или оружаних снага.
„Риприв“, међународна невладина организација за заштиту људских права, наводи да би таква промена ефективно обезбедила имунитет министрима или званичницима који обезбеде информације страним партнерима, а које би могле да буду искоришћене, на пример, за напад и убиство дроном или мучење затвореника.
Такође, како се наводи, забрињавајуће је и то што би ова одлука могла да ускрати право оштећенима у таквим случајевима да траже правду на судовима.
Маја Фоа, један од директора „Риприва“, наводи да би овакве измене дале „незамисливу моћ министрима и званичницима“ и да би тиме било „ризиковано да они буду изнад закона“. Према њеним речима, то би могло да охрабри званичнике да „почине озбиљна кривична дела, сматрајући да ће проћи некажњено“.
Изменама овог закона противи се и бивши министар за европске интеграције и државни секретар за Брегзит Дејвид Дејвис. Он је казао да би измене дале „превелику слободу када је у питању моћ министара“, те да се не ради о давању тајним службама мање спорних овлашћења за националну безбедност, као што је омогућавање да поставе прислушне уређаје у стране амбасаде.
„Овај закон је направљен толико лабаво да би могао да ослободи министре одговорности у случају да из безбедности своје канцеларије одобре кривична дела као што су убиства или тортура“, рекао је Дејвис.
Доношење закона о националној безбедности најављен је у говору краљице Елизабете прошлог месеца, како би „помогао британским тајним службама да заштите Велику Британију“. О њему ће посланици следеће недеље, када се заврши пауза у заседању.
Из британске владе тврде да измена Акта о тешким злочинима „само укида ризик да се појединци суоче са кривичном одговорношћу када спроводе одобрене, законите активности које су неопходне, у доброј намери и пратећи одговарајуће процедуре“.
„Поједностављено, влада верује како није фер да одговорност за такве акције сносе само појединачни припадници обавештајних служби или војске, који делују са легитимним намерама“, саопштено је из британске владе.
Заставе Русије и Кине - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2021
РУСИЈА
Британски медији: Лондон покренуо тајну специјалну операцију против Москве и Пекинга
Тајни агенти - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2022
РУСИЈА
Русија има противотров за стране обавештајне службе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала