- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Црна Гора, Бугарска и Северна Македонија одбиле прелет Лаврова кроз свој ваздушни простор

© Tanjug / Тања ВаличСергеј Лавров излази из авиона по слетању у Београд.
Сергеј Лавров излази из авиона по слетању у Београд. - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2022
Пратите нас
Црна Гора, Бугарска и Северна Македонија забраниле су прелет авиона руске владе кроз свој ваздушни простор уочи најављене посете министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова Србији.
Амбасадор Русије у Црној Гори Владислав Маслеников потврдио је за Спутњик да је Подгорица забранила прелет авиона руске владе кроз црногорски ваздушни простор уочи најављене посете министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова Србији.
„Потврђујемо да је Подгорица одбила прелет авиона руске владе кроз црногорски ваздушни простор“, рекао је Маслеников.
Претходно је амбасадорка Русије у Софији Елеонора Митрофанова потврдила да је Бугарска одбила да обезбеди ваздушни коридор за авион руске владе.
„Могу да потврдим да бугарске власти нису дале дозволу за прелетање авиона с министром иностраних послова Сергејом Лавровом који треба да отпутује у Србију кроз ваздушни простор наше земље“, рекла је Митрофанова.
Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да је председник државе Александар Вучић принуђен да се лично бави логистиком посете шефа руске дипломатије Србији, најављене за 6. и 7. јун.
Она је додала да је положај званичног Београда додатно закомпликовало то што се очекује и посета канцелара Немачке Олафа Шолца Србији 10. јуна, а тренутак у спољној политици је такав да „нико ни са ким не жели да разговара, а још мање да слуша другог“.
У понедељак у 10.00 сати планиран је сусрет амбасадора Русије у Србији Александра Боцан Харченка и председника Александра Вучића који је раније такође рекао да се ситуација у вези с посетом Сергеја Лаврова Београду компликује.
У понедељак у 19.30 председник Србије ће се обратити грађанима у вези с тим питањем.
У петак је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова саопштила је у петак да ће шеф руске дипломатије посетити Србију 6. и 7. јуна. Током посете планиран је сусрет с председником Србије, шефом српске дипломатије и председником Народне скупштине. Према речима Захарове, планирано је да се детаљно размотре питања билатералне политичке и економске сарадње, размена мишљења о ситуацији на Балкану, као и низ међународних проблема.
Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2022
СРБИЈА
Брнабићева: Ситуација у вези са посетом Лаврова изузетно компликована
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала