- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Немци штеде на храни

© Фото : Драгана Никитовић уступила СпутњикуПолупразни рафови, Штутгарт, Немачка
Полупразни рафови, Штутгарт, Немачка - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2022
Пратите нас
У немачком малопродајном сектору продаја је неуобичајено нагло опала. Посебно озбиљан је пад куповине прехрамбених производа – вероватно због повећања цена. Али, постоје и проблеми са испоруком.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Немачки трговци на мало су због високе инфлације у априлу претрпели неочекивано снажан пад продаје. Упркос попуштању мера коронавируса, њихова примања су била 4,7 одсто мања него претходног месеца – подаци су Савезног завода за статистику.
Ако се игноришу цене, реалан минус је био чак 5,4 одсто, преноси РТС писање листа Дојче веле.
„Реална продаја је тако достигла најнижи ниво од фебруара 2021. године“, кажу статистичари, док су економисти очекивали просечан пад од само 0,2 одсто.

Историјски пад продаје

Највише је опала продаја хране. Поређења ради, трговина непрехрамбеним производима је реално смањена за 4,4 одсто, док је трговина храном пала за 7,7 одсто.
„Ово је био највећи пад продаје из месеца у месец од 1994. године“, објаснили су статистичари.
Овакав развој догађаја је вероватно последица значајног раста цена хране. Оне су у априлу биле за 8,6 одсто више него годину дана раније.
Инфлација цена хране поново је била знатно изнад просечног раста потрошачких цена, који је у априлу износио 7,4 одсто.

Удружење пољопривредника позива на повећање цена хране

У међувремену, према мишљењу стручњака, тренд раста цена хране ће се вероватно наставити.
Према студији Алијанс трејд, малопродајне цене хране ће у текућој години вероватно порасти за више од десет одсто.
Удружење пољопривредника обновило је позив на повећање цена хране: „Хитно су нам потребни већи приходи од продаје да бисмо уопште могли да наставимо да послујемо“, рекао је председник Удружења пољопривредника Јоахим Руквид у „Аугсбургер алгемајнеу“.
Пољопривредници су суочени са значајним повећањем трошкова за дизел, ђубриво и сточну храну, рекао је Руквид.
„Ова огромна повећања трошкова не могу да сносе само пољопривредници већ и потрошачи“, рекао је Руквид.

Проблеми са испоруком због короне у Кини

Нагли раст цена хране није једини проблем са којим се малопродаја тренутно суочава - затварање великих лука у Кини, као последица избијања короне, додатно је погоршало проблеме испоруке у немачкој малопродаји.
Како је саопштио Институт ИФО из Минхена, у редовној месечној анкети компанија, у мају се 80,1 одсто трговаца жалило да не може да испоручи сву наручену робу. У априлу је то било само 67,1 одсто, а на претходном максимуму прошлог децембра 81,6 одсто.
Сви испитани продавци играчака пријавили су изостале испоруке. Према информацијама, у готово свим продајним центрима за градњу и дом, као и у супермаркетима делови рафова су потпуно празни.
Продавцима бицикала понекад недостају појединачне компоненте да заврше монтажу бицикала. Недостатак полупроводника и чипова такође смањује избор електронских производа.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала