- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Невиђен хаос на аеродромима широм Европе /видео/

© AP Photo / Jerome DelayАеродром у Јоханезбургу
Аеродром у Јоханезбургу - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2022
Пратите нас
Више од 1.000 путника на аеродрому Даблин прошле недеље није успело да се укрца у авион. Редови су били предуги због чега су пропустили своје летове. Хаотичној ситуацији на аеродромима сведочимо широм Европе и Сједињених Америчких Држава, а стручњаци то описују као „савршену олују“ јер након пандемијских мера одједном сви желе да путују.
Управо због тих мера аеродроми и авиопревозници отпустили су много радника којима не успевају да пронађу замену, преноси B92 писање „Јутарњег листа“.
Због ситуације на даблинском аеродрому влада је затражила од директора аеродрома да осмисли план за остатак лета. Несуђеним путницима обећали су да ће им надокнадити трошкове за пропуштене летове.
Корисник „Твитера“ Ралф Мекари написао је да је „сведочио стампеду“ на аеродрому у Даблину.
„Видео сам више реда током евакуације у Кабулу прошлог августа“, прокоментарисао је он.
Холандска авиокомпанија КЛМ престала је да продаје карте на четири дана прошле недеље, након хаоса у Шипхолу у априлу и мају. Путницима који не желе да се гужвају у дугим редовима понудили су опцију пребацивања лета. На енглеским аеродромима Манчестер, Хитроу и Гетвик редови сежу и ван зграда. Поврх свега, авиокомпаније, а нарочито „Бритиш ервејз“, „Изиџет“ и „Туи“ - масовно губе пртљаг и отказују летове.
Проблем није само у Европи. Амерички „Делта ерлајнс“ отказао је више од 500 летова током продуженог викенда за Дан сећања. Најавили су да ће отказивати до 100 летова дневно током лета како би умањили сметње. „Американ ерлајнс“ је само у понедељак отказао више од 100 летова.
Још у априлу је Кристофер Елиот из америчког удружења за заштиту потрошача предвидео хаос који ће да уследи на америчким и европским аеродромима.
„Мрзим кад сам у праву. Све се одвија онако како сам и мислио. Чини ми се да ће бити још горе. Ово је само увертира за лудо лето. Цене гаса и даље су високе, потражња је рекордна и оптерећује цели систем, а недостаје нам пилота. Компаније још нису запослиле особља колико је потребно“, рекао је Елиот.
„Главни узрок (проблема) је особље. Поремећај није једнак у целој индустрији. Британски „Џет2“ има проблема, али не на нивоу „Бритиш ервејза“ или „Изиџета“. Ни „Рајанер“ није толико лош. Одбрана авиокомпанија је та да нису добиле довољно упозорења о поновном почетку путовања. У томе има истине, али очито да су неке компаније и аеродроми успеле да се саберу, док су неки у потпуној катастрофи", рекао је Рори Боланд, уредник часописа „Вич травел“, додајући да компаније и аеродроми неће успети да запосле довољно особља ако не побољшају услове.
„Бритиш ервејз“ тренутно нуди посао пружања земаљских услуга на аеродрому Хитроу уз бонус од 1.000 фунти за пријаву. У опису посла стоји да кандидати морају бити вољни и способни да раде у сменама током свих 24 сата у дану, седам дана у недељи, 365 дана у години, да дижу терет до 32 килограма и да могу да се носе с послом у британским временским условима. Али, плата коју нуде је испод просечне британске.
„Тешко је предвиђати, али оно што знамо је да нисмо још досегли врхунац путовања. Краткотрајних решења за недостатак особља нема. Под та два услова тешко да ће компаније смислити боља решења од отказивања летова“, закључио је Боланд.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала