- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Српска не може да прихвати санкције Русији, потребна јој је спољнополитичка стратегија

© Срна / Народна скупштинаМилорад Додик на седници Скупштине РС
Милорад Додик на седници Скупштине РС - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2022
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик је нагласио да Република Српска има право да води своју спољну политику, нагласивши да Српска неће подржати евентуално увођење санкција Русији чиме би изгубила савезника, историјског и тренутног пријатеља.
„Предлажем да Народна скупштина утврди да ми остајемо у позицији неутралности. Да ми нисмо у могућности да пратимо туђе политике везано за глобална питања. Да Република Српска није увела санкције Руској Федерацији и Република Српска се не противи, и не може да се противи, и колективном Западу у том погледу и да сматра да је то њихова политика а не наша политика и да том погледу апсолутно Република Српска треба да остане изван таквих процеса и дешавања“, истакао је Додик у обраћању на посебној седници парламента Српске.
Додик је упитао како је могуће да БиХ уведе санкције Русији као земљи која је гарант Дејтонског мировног споразума. Он је истакао да Руска Федерација није од Републике Српске тражила било какво поступање у вези са украјинским дешавањима.
„Није тражила ни солидарност, ни подршку, нити било шта. Мислимо да је то понашање било коректно за разлику од притисака које свакодневно имамо на том плану. Не само ми него и Србија и неке друге земље“, нагласио је Додик.
Он сматра да је важно како позиционирати Републику Српску.
„Да ли ми сада овим нашим понашањем треба да изгубимо партнера као што је Руска Федерација? Изричито тврдим да не! Ја сам против санкција Руској Федерацији, али јесам за то да ова Народна скупштина веома транспарентно постави једно питање које гласи - да ли сте зато да се Руској Федерацији уведу санкције и прикључи санцијама ЕУ?“, навео је Додик.
Он је рекао да ће управо то бити један од захтева на овој седници парламента Српске.
„Уверен сам да ће већина вас гласати против било каквих санкција Руској Федерацији“, нагласио је Додик.
Он је подсетио на дешавања из Првог светског рата када је Русија инсистирала да се помогне Србима. Додик је навео да је Русија увек била на страни међународног права и инсистирала да се чује српска страна.
„Русија је та која је подигла вето на захтев Велике Британије да се српски народ прогласи геноцидним народном у 20. веку. Русија је та која штити Дејтонски споразум и међународно право“, истакао је Додик.
Додик је рекао да БиХ није успешан концепт. Он је рекао да Република Српска мора да остане у координацији са политикама регионалних партнера.
„Наши односи са Србијом су веома добри. Република Српска је успела вођењем своје политике да нема непријатељски став Хрватске према ономе што јесте став Републике Српске“, рекао је Додик.
Додик је нагласио да Србија остаје најважнији партнер Републике Српске у најважнијим стварима. Он је рекао да процењује јачи ангажман западног дела међународне заједнице у погледу наношења штете Републици Српској.
Додик је рекао да Република Српска мора да се бави решавањем питања последица свих актуелних дешавања и да није одустала од закључака о враћању надлежности, те да ће се тиме бавити у будућности, пренела је РТРС.

Изградити стратегију спољнополитичког положаја Српске

Додик је рекао на почетку посебне седнице Народне скупштине Републике Српске да је данашње заседање значајно како би се у будућности могло приступити изради стратегије спољнополитичког положаја Српске.
Додик је рекао да је спољна политика БиХ пропала, да је сада фаза да бошњачки представници покушавају да наметну други облик одлучивања у домену спољне политике.
Он је истакао да спољнополитичке одлуке морају бити у складу са консензусом и прописаним актима, а напоменуо је да се одлуке у вези са спољном политиком, према Уставу БиХ, доносе на Председништву БиХ.
Додик је захвалио што је руски амбасадор Игор Калабухов прихватио позив да се обрати јавности, те напоменуо да су били спремни и да приме друге амбасадоре.
„Спремни смо да кад год они кажу, сазовемо седницу парламенту и кажемо о чему се ради“, рекао је Додик.
Додик је истакао да Народна скупштина као највише законодавно тело треба да расправља о томе, да да одговоре.
„Дошао сам да питам овај парламент и да добијем одговоре“, рекао је Додик и додао да је желео да афирмише парламент.
Посебна седница Народне скупштине Републике Српске о информацији о међународној политичкој и безбедносној ситуацији - место и улога Републике Српске, одржава се данас у Бањалуци.
Посебној седници, осим Додика, присуствују амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов, председник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, министри у Влади Српске, представници Српске у заједничким институцијама и лидери политичких партија, јавила је РТРС.
Предвиђено је да се, осим Додика и Калабухова, обрате и председници парламентарних политичких партија.
Бисера Турковић - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2022
РЕГИОН
Бисера Турковић самоиницијативно позива на санкције Русији
Игор Калабухов - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2022
РЕГИОН
Руски амбасадор у БиХ: Русија за што скорије укидање високог представника /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала