Хоће ли Црна Гора легализовати употребу марихуане

© AP Photo / Susan Montoya BryanЛист марихуане у стакленој башти у Берналиљу у Новом Мексику
Лист марихуане у стакленој башти у Берналиљу у Новом Мексику - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2022
Пратите нас
Социјалдемократска партија (СДП) Црне Горе најавила је да ће предложити закон о легализацији употребе уља канабиса у медицинске сврхе. Адвокат Далибор Каварић упозорава да би усвајање таквог закона било погубно по млађе генерације.
Петицију за легализацију марихуане у Црној Гори подржало је више од 6.000 грађана, па ће та иницијатива ускоро бити предата Скупштини Црне Горе.
Правни заступник Митрополије црногорско приморске, адвокат Далибор Каварић тврди за Спутњик да је ДПС влада још у јуну 2014. године донијела Правилник о садржају захтјева и дозволе за гајење мака и конопље којом је легализована њихова производња у пољопривредне индустријске сврхе.

Шта стоји иза приче о легализацији марихуане

“Причу о легализовању дроге у државној Скупштини, коју помиње једна НВО, која је за то прикупила 6.000 потписа и СДП, а подршку најављује и ДПС, видим као очигледан наставак и намјеру да тај прљави посао доведу до краја и да нарко бизнис коначно озаконе као легалан посао, а дрогу обезбиједе свима лако доступном за општу употребу као цигарете на трафици”, истиче Каварић.
Каварић подсјећа да је поменути Правилник објављен у "Службеном лист Црне Горе", бр. 027/14 од 30.06.2014).
Тим правилником прописује се облик и садржај захтјева, образац и садржај дозволе за гајење мака и конопље која садржи тетрахидроканабинола (ТХЦ) у сувој материји биљке до 0,2% за прехрамбене и индустријске сврхе, поступак пријављивања површина и вођење евиденције о издатим дозволама.
“Марихуана је у индустријске сврхе већ легализована прије осам година и овдје се не ради да је неко против лијечења тешких болесника од канцера, већ против тога да се употреба дроге легализује у “рекреативне сврхе”, то значи да би дрога могла слободно да се купи и да се користи под одређеним формалним ограничењима. То представља аутистички и самоубилачки подухват двије партије ДПС и СДП које су очигледно у стилу Бориса Годунова одлучиле да потрују цијели један народ и цијелу једну државу.
Усвајање таквог закона који би озаконио и омогућио широку употребу дроге, био би погубан по млађе генерације (дјеца, адолесценти, омладина, основна и средња школа), а посебно имајући у виду да ми у Црној Гори већ имамо екстремно велике проблеме са дрогом у основним и посебно средњим школама. Легализација дроге, по мом мишљењу, имала би трагичне и апокалиптичке посљедице у Црној Гори и довела би неизоставно до психофизичког и интелектуалног десетковања народа и државе, који би резултирао до сада најозбиљнијом пријетњом физичког опстанка народа и квалитета тога што би за 10 година легалне употребе дроге преостало у Црној Гори”, упозорава Каварић.
© Flickr / Torben HansenДа ли би легализација марихуане имала трагичне последице по Црну Гору?
Последице коришћења ових синтетичких дрога много су опасније од оних које изазива марихуана - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2022
Да ли би легализација марихуане имала трагичне последице по Црну Гору?

Како ће гласати партије

Сва је прилика да ће ова иницијатива изазвати нове подјеле у црногорском парламенту, а већ је распламсала расправу у црногорској јавности.
Милена Вуковић Секуловић потврдила је Спутњику да ће УРА гласати за доношење закона о легализацији марихуане у здравствене сврхе. Како је казала, сва прича око легализације је у зачетку и тек ће да причају о партнерима из нове скупштинске већине о томе.
Здравље грађана мора бити на првом мјесту , поручио је за Спутњик портпарол Бошњачке странке Амел Омерагић.
“У том смислу, цијенимо да Министарство здравља и Институт за јавно здравље, као стручне институције које се баве свеукупним јавним здрављем, дају процјену колико би усвајање овакве иницијативе утицало на свеукупно здравље.
Иницијатива да се легализује уље канабиса у медицинске сврхе је потпуно оправдана. Познато је да се уље канабиса користи за ублажавање многих болести и то најтежих, као што су Паркинсонова и Алцхајмерова. Као примјере земаља које су већ легализовале уље канабиса имамо Хрватску и Сјеверну Македонију.
Ипак, овакве иницијативе заслужују студиозан приступ, и потребно је да се конкретније у јавну расправу око овога укључе и представници туризма, пољопривреде, полиције.
Све иницијативе које су у интересу грађана Црне Горе, имаће подршку Бошњачке странке”, каже Омерагић.
Посланица Демократског фронта Јелена Божовић саопштила је Спутњику да тај политички савез неће гласати за легализацију марихуане.
Посланик СНП Драган Вукић рекао је да можда највећи изазов, а самим тим и проблем прихватање увођења и примјене ове индустрије, у степену зрелости једног друштва као што је црногорско.
Према ријечима Вукића, анализирајући економске показатеље ове индустрије у свијету, очигледан је њен енормни раст и развој што се најбоље може видјети из приказаних цифара.
Вукић је казао да се СНП залаже се за легализацију медицинског канабиса, гдје би, како је појаснио, ТХЦ био ограничен Европским стандардима, док би се индустријски канабис такозваног „хемп“ гајио на што већим површинама у Црној Гори, што би, како је казао, довело до радно интензивног запошљавања.
“С друге стране, директан утицај на туризам био би енорман, што се најбоље види на примјеру Холандије. Веома је битно да Црна Гора у том смјеру формира свој бренд који би био препознатљив на глобалном тржишту”, закључио је Вукић.
И Из албанских мањинских партија су саопштили да ће тек разматрати поменуту иницијативу за легализацију употребе марихуане у здравствене сврхе.
© AP Photo / Luis HidalgoСДП сматра да би марихуану требало легализовати у медицинске сврхе
Марихуана - лечење оболелих од рака - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2022
СДП сматра да би марихуану требало легализовати у медицинске сврхе

Образложење СДП

Како се СДП образлаже свој предлог за легализацију употребе уља канабиса у медицинске сврхе, ова партија је "подстакнута примјерима бројних европских држава које су на овај начин омогућиле особама обољелим од низа тешких болести да овај лијек користе легално али у контролисаним условима".
"Значајан број држава у Европи, а и у нашем ближем окружењу, као што су Хрватска и Сјеверна Македонија на одређени начин легализовале су употребу канабиса у медицинске сврхе, док је у Босни и Херцеговини овакав закон у парламентарној процедури. Имајући у виду бројне позитивне ефекте примјене уља канабиса на лијечење великог броја болести, желимо да омогућимо грађанима Црне Горе да користе овај лијек у складу са процедурама и правилима које буду прописали државни органи", додаје се у саопштењу које је потписао Мирко Станић, шеф медијског тима и члан Предсједништва СДП.
Он је истакао да су у СДП увјерени "да су разлози за овакву иницијативу вишеструко оправдани".
"Прије свега, значајно ће се допринијети особама обољелих од тешких болести у њиховом лијечењу док ће се са друге стране сузбити црно тржиште на којем су, нажалост, пацијенти сада принуђени да траже лијек излазећи из граница легалности, а често не добијају оно што им је неопходно већ бивају преварени", наводи Станић.
СДП у саопштењу позива све заинтересоване стране и надлежне државне институције да се укључе у израду овог документа.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала