- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Јужнокорејске компаније спремне да откупе послове од страних компанија које напуштају руско тржиште

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаПетербуршки међународни економски форум
Петербуршки међународни економски форум  - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2022
Пратите нас
Јужнокорејске компаније не само да не планирају да напусте руско тржиште, већ разматрају да откупе удео у пословима од страних компанија које напуштају Русију, рекао је Ким Јун Сик, почасни председник Јужнокорејске федерације предузетника на северу (ФНЕ) за Спутњик.

„Компаније које су ушле на домаће тржиште као што су ‘Хјундаи Мотор’, ‘Лотте’, ‘СЈ’ и друге, уопште не размишљају о одласку. Напротив, желеле би да откупе америчке или јапанске компаније које одлазе са тржишта. Али, изгледа да се мало осврћу на реакцију Запада. Ми бисмо такође хтели да заједно са руским партнерима откупимо јапанске енергетске компаније на Сахалину и у другим местима, како бисмо их трансформисали у компаније произвођаче зелене енергије, на пример, водоника“, саопштио је Ким Јун Сик, који управља компанијом „Шиндонг Енерком“.

Према речима почасног председника ФНЕ, његова компанија је једина из Јужне Кореје која је у овом моменту потврдила своје учешће на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу. Истовремено, оцењује он, већина пријављених компанија су америчке фирме. То, како каже, показује да су предузетници предвидели политичке промене и да су „уверени да ће се једном трговинско-економска сарадња нормализовати“.
Он сматра да криза у Украјини неће још дуго трајати.
„Граница ће проћи кроз територије које тренутно контролише Русија и на томе ће се криза завршити. Зато је тренутно стање трговине са Јужном Корејом не може постати ‘нова норма’ и у случају решавања питања са начином плаћања испорука, билатерална трговина ће у сваком случају наставити да расте“, истакао је Ким Јун Сик.
Према подацима јужнокорејске царинске службе, извоз из Јужне Кореје у Русију у априлу је опао за 71 одсто у поређењу са априлом прошле године. У марту је пад износио 56 одсто. Истовремено, увоз руских производа у Кореју, чију основу чине минералне сировине, задржао је раст, повећавши се за 44 одсто у марту и 8 одсто у априлу. Робна размена између земаља је у прва четири месеца износила 9,3 милијарди долара, што је за 24 одсто више од прошлогодишњих показатеља.
Обим билатералне трговине Русије и Јужне Кореје достигао је рекордну цифру 2021. године, премашивши 27 милијарди долара.

Западне санкције Русији

Након почетка специјалне операције у Русији, Запад је појачао санкциони притисак на Москву. У Европи су све гласнији позиви на смањење зависности ор руских енергетских ресурса.
Према речима заменика премијера Русије Александра Новака, ембарго ће најпре погодити европске потрошаче: цене већ расту, а није искључен велики дефицит нафтних продуката у ЕУ. Он је оценио да што се тиче домаће нафтне индустрије, потребно је реконфигурисати транспортно-логистичке ланце, али ће на крају тржиште бити избалансирано.
Како је истицао руски лидер Владимир Путин, политика обуздавања и слабљења Русије је дугорочна стратегија непријатељских земаља, а главни циљ Сједињених Америчких Држава и Европе је да униште животе милиона људи.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2022
РУСИЈА
„Блумберг“: Путин погодио Европу у најболнију тачку
Председник Русије Владимир Путин  - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2022
РУСИЈА
Путин: Под притиском америчког господара Европа даје економски аутогол
Излог продавнице „Маркс и Спенсер“ - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2022
РУСИЈА
Очекивано: Западне компаније нашле начин да се врате на руско тржиште
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала