- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Констракта и Ленон: Изложба „Замисли“ уметница мора бити присутна

© AP Photo / Luca BrunoКонстракта
Констракта - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2022
Пратите нас
Мајску изложба „Замисли“, 54. по реду коју организује УЛУПУДС, у биоскопу Балкан 9. јуна отвориће Ана Ђурић Констракта.
Изложба инспирисана песмом Џона Ленона слави уметност и слободу, а уметница Ана Ђурић Констракта размишљајући о духу, телу, уметности и уметници која мора бити здрава, слика савремену реалност у којој се уз „In corpore sano“ поставља и питање „Шта ћемо сад“, кажу организатори.
Уметници УЛУПУДС-а ове године изложиће радове у два репрезентативна градска простора, биоскопу Балкан и простору у Ресавској, први пут до сада у различитим просторима и у таквом обиму.
У образложењу теме наглашава се да је дух времена „општа морална, интелектуална и културна атмосфера неког периода“ а да нам данашњица доноси узнемирујуће, непознате болести, неразумне и разарајуће сукобе, „пост истину“, нетолеранцију и мржњу. „Суочени смо са крахом свих позитивних вредности, светом који се налази на ивици расула. Остаје нам само да замишљамо да смо сви једно, једна Земља, један свет и један народ. Наша непресушна имагинација омогућава нам да доприносимо суштинској људскости, неспутаном протоку идеја и стваралаштва.“
На овогодишњој Мајској изложби излажу архитекти, дизајнери, сликари, керамичари, сценографи, костимографи, фотографи, модни дизајнери, историчари уметности, вајари. Ове године учествује 193 аутора са 260 радова.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала