Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Неки Русији не могу ништа, па се иживљавају на Србији

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2022
Пратите нас
Хистерија која се видела у претходна 24 сата око најављене посете шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова Србији, показала је шта неки заправо желе - пошто не могу ништа да учине или кажу Русији, они се иживљавају над Србијом, изјавио је председник Србије Александар Вучић.
Он је додао да не говори о Американцима или неким другима, већ о “неким мањима”.
Говорећи о отказаној посети шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова Србији, Вучић је истакао да није изненађен.
"Нисам изненађен, пре неколико дана сам рекао да очекујем компликације у вези са посетом шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова Србији, знајући о чему се све ради", изјавио је председник Србије Александар Вучић.
Вучић је истакао да дуго није видео такву врсту хистерије и организованог напада на Србију.
"Не можете да верујете колико је притисака било на Србију због те посете", рекао је Вучић.
"Погледајте све из окружења, њихове медије и политичаре... Нама је у Србију стигло више медија него не знам када, чекајући да нападну и оцрне Србију. А шта је то Србија лоше урадила? Коме смо нешто лоше урадили или је само наше непристајање да будемо део чопора изазива нечију главобољу? Могли сте да гледате ту хистерију, то је показало шта они желе. Они виде да Русији не могу ништа и баш их брига, онда хајде да се иживљавамо на маленој Србији, од Карла Билта до Хрватске", рекао је Вучић.
"Како ћете Србима да кажете да Русија више не може да буде наш пријатељ", упитао је.
Вучић је за РТС, коментаришући речи Лаврова да је Србија била спремна да буде домаћин и да такву политику види као храбар потез, рекао да не мисли да је то његова лична храброст, већ рационалан, разуман, умирујући пут у Европи, у којој данас није лако чути глас разума и дијалога.
“Није то питање стицања или губљења политичких поена, биће ствари које се људима допадају, или не, али ми морамо земљу да сачувамо”, рекао је Вучић.
"Хтео сам Лаврова да питам када можемо тај противпожарни хеликоптер да добијемо, да имамо ведро са 5.000 литара воде и да можемо да гасимо пожаре у целом региону", навео је Вучић.
Запитао је како то да сада сви хоће њему да откину главу и представљају га као зликовца, а Лавров треба да иде у Анкару, уз питање да ли ће зато Турску избацити из НАТО-а.
"Турска има 32 пута више летова према Русији него Србија", рекао је Вучић и запитао како је то дозвољено неким лидерима ЕУ да иду код Путина у посету, а да Србија не може да разговара. Нису у питању прелети него идеја да Србија не може да разговара, а други могу", истакао је Вучић.
"Шолц је био коректан, из његовог кабинета су рекли да иако Лавров дође, канцелар Шолц ће свакако доћи, хвала му на томе, Србија то уме да цени", додао је Вучић.
Коментаришући тренутну политичку позицију Србије Вучић је изјавио да ћемо чувати политику самосталног одлучивања, али да морамо и да пожуримо на европском путу.
"Од нове Владе очекујем снажно убрзање у европском процесу, али и да се не одричемо самосталног одлучивања", рекао је Вучић.
На питање да ли зна ко ће бити у новој влади Вучић је истакао да разговара са сарадницима о томе.
„Разговарам са сарадницима. Свакако ће бити значајних промена од града, што ће се ускоро видети, до владе Србије“, рекао је Вучић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала