- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Дводневни самит Отвореног Балкана данас почиње у Охриду

© PREDSEDNISTVO SRBIJEВучић, Заев и Рама на састанку у Охриду
Вучић, Заев и Рама на састанку у Охриду - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2022
Пратите нас
У Охриду данас почиње дводневни самит регионалне иницијативе Отворени Балкан, коме ће присуствовати председник Србије Александар Вучић, премијери Северне Македоније и Албаније Димитар Ковачевски и Еди Рама, као и званичници Црне Горе и БиХ.
Како је најављно, на самиту ће бити потписано више споразума и меморандума о сарадњи у области високог образовања, туризма, културе и пореских служби.
Црногорски премијер Дритан Абазовић, који је подржао иницијативу Отворени Балкан биће гост самита и присуствоваће, како је најавио, у улози посматрача.
У улози госта на самиту биће и председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија.
Самит ће почети око 18 часова, у хотелу Метропол у Охриду, састанком лидера земаља Отвореног Балкана са министрима пољопривреде.
Затим ће уследити радна вечера лидера Отвореног Балкана.
На званичном отварању самита у среду, поред председника Србије Вучића, премијера Ковачевског и Раме, као и Абазовића и Тегелтије, обратиће се путем видео везе и европски комесар за проширење Оливер Вархељи и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар, најавила је Влада Северне Македоније.
У Охриду ће, како је најављено, бити потписан Споразум о сарадњи на ЗБ у области међусобног признавања диплома и научних оцена издатих на високошколским установама и другим институцијама и Меморандум о разумевању о сарадњи у области туризма.
Такође, биће потписан Меморандум о разумевању о културној сарадњи на ЗБ и Меморандум о разумевању о сарадњи пореских управа на ЗБ.
Предвиђене су две пленарне сесије у области туризма и културе. На самиту ће говорити и министарка трговине, туризма и телекомуникација Србије Татјана Матић и министарка културе Маја Гојковић.
Лидери Отвореног Балкана састаће се и са представницима међународних организација.
На крају самита, председник Вучић и премијери Ковачевски и Рама одржаће конференцију за медије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала