https://sputnikportal.rs/20220607/istrazivanje-pokazalo-koja-vrsta-povrca-podmladjuje-mozak-1138167046.html
Истраживање показало која врста поврћа подмлађује мозак
Истраживање показало која врста поврћа подмлађује мозак
Sputnik Србија
Старији људи који макар једном дневно једу лиснато и зељасто поврће имали су боље резултате на тестовима меморије од оних који ретко или уопште не конзумирају... 07.06.2022, Sputnik Србија
2022-06-07T12:40+0200
2022-06-07T12:40+0200
2022-06-07T12:40+0200
друштво
друштво
стил живота
магазин
здравље
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/06/07/1138166078_0:100:1921:1180_1920x0_80_0_0_e5329b9d4bf170807dd1b05d93d96765.jpg
Истраживање је трајало пет година, а закључак је да зељасто поврће подмлађује мозак, у просеку за 11 година.Зељасто поврће за здравији мозакИстраживачи су открили да зељасто поврће садржи бројне нутријенте који утичу на спречавање старости мозга, попут витамина Е, бета-каротена, витамина К и других састојака. Уз то, научници сматрају да исти ови нутријенти спречавају запаљења и обољења мозга.Такође, у студији је наглашено да конзумација зељастог поврћа има дугорочне, али и тренутне бенефите по здравље.У лиснато поврће убрајају се: артичока, блитва, енотера, коморач, матовилац, празилук, рабарбара, радић, салата зелена, салата ендивија и спанаћ.У купусњаче односно зељасто поврће убрајају се: броколи, карфиол, кељ главичар, кељ лишћар (раштан), кељ пупчар и купус, пренео је портал „Магазин Новости“.
https://sputnikportal.rs/20220606/trcanje-ili-hodanje-kako-se-lakse-gube-kilogrami-1138110899.html
https://sputnikportal.rs/20220605/ako-prestanete-da-jedete-sir-imacete-lepsi-ten-ali-i-slabije-glavobolje-1138063672.html
https://sputnikportal.rs/20220604/sest-nezdravih-navika-koje-stete-organizmu-1138034250.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/06/07/1138166078_106:0:1813:1280_1920x0_80_0_0_467948c798b12ccb24b054cb2844d430.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
друштво, стил живота, магазин, здравље
друштво, стил живота, магазин, здравље
Истраживање показало која врста поврћа подмлађује мозак
Старији људи који макар једном дневно једу лиснато и зељасто поврће имали су боље резултате на тестовима меморије од оних који ретко или уопште не конзумирају те намирнице, показало је истраживање Раш Универзитета у Чикагу.
Истраживање је трајало пет година, а
закључак је да зељасто поврће
подмлађује мозак, у просеку за 11 година.
„Звучи скоро невероватно, али конзумација ових намирница утиче на боље когнитивне способности, а све захваљујући нутријентима који утичу на заштиту мозга“, изјавила је аутор студије Марта Морис.
Зељасто поврће за здравији мозак
Истраживачи су открили да зељасто поврће садржи бројне нутријенте који утичу на спречавање старости мозга, попут витамина Е, бета-каротена, витамина К и других састојака. Уз то, научници сматрају да исти ови нутријенти спречавају запаљења и обољења мозга.
Такође, у студији је наглашено да конзумација зељастог поврћа има дугорочне, али и тренутне бенефите по здравље.
У лиснато поврће убрајају се: артичока, блитва, енотера, коморач, матовилац, празилук, рабарбара, радић, салата зелена, салата ендивија и спанаћ.
У купусњаче односно зељасто поврће убрајају се: броколи, карфиол, кељ главичар, кељ лишћар (раштан), кељ пупчар и купус,
пренео је портал „Магазин Новости“.