- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Које је најхладније место на Земљи

© Фото : RIA Novosti. V. ChistyakovЦарски пингвини у близини совјетске истраживачке станице на Антарктику
Царски пингвини у близини совјетске истраживачке станице на Антарктику - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2022
Пратите нас
И Арктик и Антарктик су прилично хладни, са температурама које лако падају испод -30 степени Целзијуса. Али упркос томе што и Северни и Јужни пол не добијају директну сунчеву светлост, Јужни пол је тај који носи титулу најхладнијег места на Земљи – и ево зашто.
Јужни пол је континент, док је Северни пол у суштини океан. Пошто се вода хлади и загрева спорије од копна, мање је склона екстремним температурама. Због тога је Северни пол генерално мање хладан, чак је једном забележио позитивну температуру од 13 степени Целзијуса, док је највиша забележена температура Јужног пола и даље испод нуле, на -12,3 степени Целзијуса.
Просечне температуре Јужног пола су много ниже од оних на северном, али и даље оба држе рекорд најхладнијих места на Земљи јер сунце остаје ниско на хоризонту током целог дана – чак и усред лета.
Када је реч о количини леда коју носе, Јужни пол поново води. У просеку, скупља више леда од Северног пола због чињенице да поред морског има више леда на копну.
Антарктик држи око 90% укупног леда на свету. Такође је много хладнији од Арктика – углавном због своје џиновске копнене масе која прима веома мало топлоте из океана.
„Други разлог је надморска висина. Како идете у висину, температура ваздуха опада (за 6,5 Целзијуса на сваки километар). Пошто је просечна надморска висина Антарктика 2,3 км, ваздух је много хладнији у поређењу са Арктичким океаном, који је на нивоу мора“, наводе из Океанографске установа Вудс Хол.
Међутим, запремина леда на Антарктику драматично се смањује због глобалног загревања, каже поларни климатолог са Универзитета Вашингтон у Сијетлу Сесилија Биц за „Лајв сајенс“.. Она напомиње да су „губитак морског леда око Антарктика и губитак леда на копну на Антарктику имали мешовите промене, успоне и падове, током последњих 40 година откад постоје прилично тачни подаци,
Исто тако, „лед на Арктику и Гренланду се брзо смањује првенствено због глобалног загревања“, рекла је она. „Смањење површине арктичког морског леда има тенденцију да изазове још веће загревање, појачавајући загревање које започиње губитак леда.
У просеку, летња температура на Јужном полу је -28,2 степени Целзијусаа током зиме пада на -60 степени Целзијуса, Просеци Северног пола су 0 степени Целзијуса лети и -40 степени Целзијуса зими.
Антарктик - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2020
На Антарктику су живеле жабе пре него што је постао залеђена пустиња
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала