Колико бисте новца добили ако бисте сада продали бесплатне акције

© Sputnik / Лола ЂорђевићПошта Србије
Пошта Србије - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2022
Пратите нас
Бесплатне акције великих компанија има око два милиона грађана Србије. Они који их до сада нису продавали у овом тренутку имају пет акција НИС-а, једну Аеродрома "Никола Тесла", 31 деоницу компаније "Телеком" и седам акција „Акционарског фонда“.
На берзи једна акција НИС-а тренутно вреди око 590 динара, а аеродрома 1.530 динара. Акцијама „Телекома“ и „Акционарског фонда“ засад се не може трговати на берзи.
Иван Бојичић из „Банке Поштанска штедионица“ каже да је 2008. право на бесплатне акције остварило 4,8 милиона грађана, а накнадно пријављивање није могуће.
Досад је акције НИС-а и аеродрома продало 2,8 милиона грађана, док акцијама „Телекома“ и „Акционарског фонда“ не може да се тргује на берзи. Њих и даље поседују свих 4,8 милиона грађана.
Према последњим подацима на берзи, када бисте сада продали своје акције НИС-а и аеродрома, добили бисте 4.500 динара. То се врши на шалтерима пошта.
Када је реч о дивидендама, односно новцу који се може добити по основу акција, он износи око 5.000 динара.
Ако се неко не сећа који је рачун пријављен за исплату дивиденде, може ту информацију добити на шалтеру „Поштанске штедионице“.
Ако је некоме отворен наменски рачун у Поштанској штедионици, он тај новац може подићи и у тој банци, али и на шалтеру поште, а потребна је само важећа лична карта.
Приликом оставинске расправе, потребно је дати и податак о акцијама. То може бити потврда коју је Агенција за приватизацију проследила свим грађанима, Министарство привреде може издати дупликат, а и нотари могу да се обрате „Поштанској штедионици“ службеним путем и банка ће им у том случају дати све податке, пренео је РТС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала