Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Председник Србије разговарао у Охриду са лидерима из региона /фото/

Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић састао се вечерас у Охриду, у оквиру самита "Отворени Балкан", са премијерима Северне Македоније, Албаније и Црне Горе и председавајућим Савета министара БиХ - Димитром Ковачевским, Едијем Рамом, Дританом Абазовићем и Зораном Тегелтијом.
Они су се окупили на радној вечери на Охридском језеру и разговарали о ситуацији у региону.
"Уз предиван поглед на Охридско језеро, вечерас сам разговарао са Рамом, Абазовићем, Ковачевским и Тегелтијом о ситуацији у региону, али и о свим питањима од значаја за наше грађане", навео је Вучић на Инстаграму и објавио фотографије.
Вучић је истакао да се наредних дана очекује наставак разговора и о многим другим темама о будућности такозваног западног Балкана.
"О европском путу Србије, као и о свим неопходним реформама које морамо да спроведемо", навео је председник Вучић.

„Отворени Балкан“ није алтернатива ЕУ, али доноси корист региону

Председник Србије изјавио је вечерас у Охриду да иницијатива „Отворени Балкан“ није алтернатива европским интеграцијама, али да не види разлог зашто земље региона не би ближе сарађивале, ако им то доноси корист.
Одговарајући на питање новинара да ли је „Отворени Балкан“ алтернатива европским интеграцијама, Вучић је рекао да то нема никакве везе са тим.
Истакао је и да је он најгласнији заговорник да ЕУ отпочне преговоре са Северном Македонијом и Албанијом, да се за то залаже на сваком месту, и да не само да са тим нема проблем, већ напротив, сматра да је то страшно важно за Скопље, Тирану и грађане те две земље.
„Али, ми не кажемо да ће ово што ми радимо донети више добробити, али добробит сигурно доноси, свима. То није замена за ЕУ, нити је нека друга кафа.. то је посебна иницијатива која доноси сарадњу народа и држава овде“, рекао је Вучић.
На питање како протумачити информацију да је на Охриду и амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил, уз подсећање да је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, којем је онемогућено да посети Србију, рекао да „Запад од отвореног прави затворени Балкан“, Вучић је рекао да је „Отворени Балкан“ важна иницијатива, која припада земљама и народима одавде, а ко год је подржава - хвала му, и „добродошли у клуб“.
„Али, немојте да потцењујете нашу одлуку и жељу да се ми зближавамо и сарађујемо, ако је то од интереса за нас“, рекао је Вучић и указао да бројке о економској сарадњи Србије, Северне Македоније и Албаније, расту, што значи да неки људи од тога живе, да могу породице да прехране.
„Да не причам о размени пољопривредних производа, индустријских производа, услуга.. То је за нас важно. Хвала свима из света који брину, који желе добро иницијативи, али то је наша иницијатива, наших народа, и на то сам поносан. То је нешто што нама припада“, рекао је Вучић, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала