- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Саопштење МПЦ: Хвала СПЦ на препоруци, чекамо томос од васељенског патријарха

© Sputnik / Лола ЂорђевићАрхиепископ македонски Стефан
Архиепископ македонски Стефан - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2022
Пратите нас
Македонска православна црква - Охридска архиепископија (МПЦ-ОА) издала је саопштење у којем наводи да је акт који јој је уручен у недељу у Београду документ којим се заправо препоручује аутокефалност МПЦ-ОА.
Саопштење преносимо у целости:
Благодаримо милосрдном Богу, као и сестринској Српској православној цркви (СПЦ) на снисходљивости и исказаној љубави према помирењу и на благовременом и брзом решавању међусобних односа и административних аспеката, који су произашли из поступака Велике Христове Цркве у Цариграду [Васељенске патријаршије], чином враћања у канонско јединство Охридске архиепископије и свим досадашњим напорима.
Овај процес између две цркве (СПЦ и МПЦ-ОА) завршен је у Београду, као обострано решење, издавањем званичнога документа, као својеврсне препоруке којом се наша Света Црква представља као спремна и достојна аутокефалности.
Обавештавамо да ће у наредноме периоду, током званичне посете Фанару за Педесетницу (12. Јуна), коју с великом радошћу очекујемо и која ће бити наше официјално прихватање у православно литургијско и канонско јединство, Васељенска патријаршија бити извештена о одлуци СПЦ да затвори сва административна питања између две цркве.
Изражавамо пуну црквену наду да ће у будуности, односно када буде одлучено, финализација нашега црквенога питања почети издавањем општепризнатога томоса од стране васељенскога патријарха, Вартоломеја, према његовим канонским и историјским надлежностима.
Патријарх Порфирије уручује томос архиепископу Стефану - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2022
ДРУШТВО
Патријарх Порфирије уручио томос Македонској православној цркви - Охридској архиепископији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала