- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

У Долима обиљежено 79 година страдања народа у Пиви

© Фото : Уступљено СпутњикуСпоменик страдалима у пивским Долима
Споменик страдалима у пивским Долима - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2022
Пратите нас
И ове године, у пивским Долима, покрај села Миљковац у Пиви обиљежено је страдање народа које се десило прије 79 година.
Од 6. до 12.јуна 1943. године фолксдојчерска јединица „Принц Еуген“, уз подршку „Ханџар“ дивизије, убила је 1.290 Пивљана, међу којима је било 549 дјеце и омладине до 20 година.
Тих дана у сваком селу пивске жупе било је по једно стратиште, а Дола су била највеће мјесто страдања – тамо је 7.јуна убијено њих 522, међу којима и 109 дјеце.
Једно дијете (Митре и Малише Ђикановић) није дочекало ни име да добије – стријељано је у тренутку доласка на свијет. Највише страдалих је било из породице Благојевић, преко 200, док је породица Верун престала да постоји.
Окупили су се Пивљани да и данас обиљеже страдање својих племеника, а литургију је служио владика будимљанско-никшићки Методије. Он је казао да су Дола наш Витлејем, да су мјеста страдања, али и мјесто сабирања и опомене, али да се не смију никад заборавити. Он је казао да је вријеме да се народ у Црној Гори почне мирити, да се не свађа око политике.
У Долима пивским на дан страдања обавља се помен свих жртава пивског краја из Другог свјетског рата. Српска православна црква је недавно одлучила да канонизује пивске страдалнике, проглашени су мученицима и ушли у црквени календар.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала