- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјински националисти запалили дрвени манастир у Свјатогорску

© Фото : Телеграм Спутњик СрбијаГори манастир Свјатогорска лавра
Гори манастир Свјатогорска лавра  - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2022
Пратите нас
Украјински националисти су током повлачења из Свјатогорска подметнули пожар у дрвеном манастиру, испаливши на њега из оклопног аутомобила запаљиву муницију великог калибра, изјавио је портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков.
„Четвртог јуна, током борби у Свјатогорску, украјинска војна групација је изгубила контролу над већим делом града. Због тога су националисти током повлачења покушали да изведу монструозну провокацију“, рекао је Конашенков новинарима.
Он је додао да су, према сведочењима локалног становништва, националисти употребили запаљиву муницију великог калибра како би запалили Манастир свих светих, изграђен 2009. године.
Конашнеков је нагласио да руска војска ни на који начин не дозвољава да буду оштећени историјски и православни споменици на територији Свето-успенског свјатогорског манастира у ДНР.

Зеленски поново обмањује и Украјинце и светску јавност

Према његовим речима, оптужбе председника Украјине Владимира Зеленеског да руска армија наводно уништава украјинско културно наслеђе су лажне.
„Зеленски је својим изјавама о томе да Русија наводно свесно разара културно наслеђе Украјине и захтевима да се због тога искључи из Унеска и Уједињених нација поново слагао не само украјински народ него и целокупну светску јавност“, упозорио је Конашенков.
Он је нагласио да Оружане снаге Русије настављају специјалну војну операцију у Донбасу, не допуштајући да се гађају или евентуално оштећују објекти историјског и културног наслеђа.
„Вредности украјинских нациста, који су засели на власт у Кијеву, противни су историјским вредностима православног народа Украјине. Нема никакве будућности у злочиначкој антихришћанској политици коју садашњи кијевски режим спроводи у Украјини, нити је може бити“, рекао је Конашенков.
Генерал-мајор је, такође, упозорио на то да су украјински националисти спречили покушаје да се угаси пожар у манастиру у Свјатогорску тиме што су отворили ватру на монахе и припаднике територијалне одбране.
„Пожар у манастиру су безуспешно покушавали да угасе не само монаси, него и припадници локалне територијалне одбране. Националисти су их у томе спречили, отворивши на њих ватру“, рекао је Конашенков новинарима.
Украјински националисти су намеравали да у Свјатогорском манастиру разместе своју артиљерију, знајући да Оружане снаге Руске Федерације не гађају храмове и културне споменике, рекао је Конашенков.
„Према речима очевидаца, још 2. јуна на територију свјатогорског историјско-архитектонског резервата, који се налази јужно од града, на другој обали реке, стигли су украјински милитанти. Њихов циљ је био да истраже околину како би на обалском узвишењу, на којем се налази архитектонски резерват, разместили артиљерију Оружаних снага Украјине“, рекао је генерал.
Конашенков је додао да би размештање артиљерије на тим позицијама омогућило нападе уз директно навођење на одреде руске војске који су се налазили на другој обали. Одатле је било планирано да се брани мост преко реке Северски Доњец, који су 6. јуна разорили украјински националисти.
„Одлично знајући да руска војска не гађа религиозне објекте и културне споменике, украјински националисти су рачунали на то да ће искористити православне светиње манастира као штит. Грубост украјинских националиста изазвала је узбуну међу локалним житељима који су тражили од украјинске војска да се удаљи с територије манастира и спречи његово разарање“, навео је генерал.
Јединица самоходних хаубица Мста С током специјалне војне операције у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2022
РУСИЈА
Пресек стања: Руске снаге уништиле украјинске системе С-300 код Краматорска
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала