- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

УН: Не можемо да потврдимо оптужбе да Русија краде украјинско жито

© Sputnik / Лола ЂорђевићУједињене нације
Уједињене нације - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2022
Пратите нас
Уједињене нације не могу да потврде објаве украјинских власти у којима се Русија оптужује за наводну крађу жита, саопштио је представник генералног секретара организације Стефан Дјужарик.

„У контакту смо са канцеларијом Светског програма за храну, а они нису потврдили те оптужбе. Сви се залажемо за слободну трговину храном преко Црног мора, како би се обезбедиле потребе људи из целог света“, рекао је он на конференцији за медије.

Заменик министра иностраних послова Русије Андреј Руденко раније је демантовао наводе да руска војска извози украјинско жито, истакавши да Русија не краде ни од кога. Он је такође нагласио да је Русија спремна да омогући хуманитарне коридоре за извоз украјинског жита поморским путем, али да Кијев мора да обезбеди деминирање лука.

Специјална операција Русије у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ.
Након тога, западне земље увеле су бројне санкције Русији.
Руско-украјински преговори почели су крајем фебруара. Делегације су се два пута састале у Белорусији, након чега је одлучено да наставе свакодневне преговоре путем видео-конференција. Крајем марта делегације су одржале нову рунду преговора у Истанбулу. Према речима шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова, Вашингтон и Лондон притискају Украјину како би се преговори Москве и Кијева што више одуговлачили.
Министарство иностраних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2022
РУСИЈА
Захарова: САД провоцирају прехрамбену кризу у Украјини, амерички амбасадори имају нову „забаву“
Жетва жита - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2022
СВЕТ
Лидери ЕУ: Обезбедити извоз житарица из Украјине
Пшеница - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2022
РУСИЈА
Украјина извози пшеницу у Европу без обзира на велики ризик од дефицита
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала