- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Ако хоћете дођите, ако нећете не морате“: Вучићева порука Абазовићу и Тегелтији /фото/

© Фото : Уступљено Спутњику, Инстаграм "БудућнотСрбијеОтворени Балкан у Охриду
Отворени Балкан у Охриду - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, на почетку састанка лидера иницијативе "Отворени Балкан" у Охриду, да је то иницијатива људи са Балкана и изразио уверење да ће је све више грађана Северне Македоније, Србије и Албаније, али и других земаља региона подржати.
Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, на почетку састанка лидера иницијативе "Отворени Балкан" у Охриду, да је то иницијатива људи са Балкана и изразио уверење да ће је све више грађана Северне Македоније, Србије и Албаније, али и других земаља региона подржати.
“Ово је наша иницијатива, инцијатива људи са Балкана, оних који схватају да морају да се повезују и да морају сами да решавају проблеме. Све што смо радили, и у економији и све што је важно за грађане, се одражава у односима Северне Македоније, Србије и Албаније. Готово да немамо билатерална отворена питања, немамо никакавих захтева ни према коме, сем да будемо пријатељи и радимо у корист грађана", рекао је Вучић.
Црногорском премијеру Дритану Абазовићу и председавајућем Савета министара БиХ Зорану Тегелтији, који на Охриду присуствују у улози земаља посматрача, Вучић је поручио да ако хоће могу да приступе овој иницијативи, а ако неће не морају.
„Ако хоћете дођите, ако нећете не морате“, рекао је српски председник.
Посебно се захвалио европском комесару за проширење и суседску политику Оливеру Верхеју што је дошао на скуп да подржи иницијативу.
Истакао је да је “Отворени Балкан“ иницијатива која је нешто незаустављиво, добра идеја, која ће да има све више присталица.
Вучић је изнео и свој предлог за јачање сарадња пред зиму.
"Важно је да формирамо радне групе одмах, или на следећем састанку за који предлажем да буде у јужној Србији пре великог самита који имамо и сајамских манифестација крајем лета у Београду. Да формирамо радне групе које ће да брину како да превазиђемо тешкоће у снабдевању намирницама, енергентима, да преживимо зиму. То је у највећем интересу наше три земље, али и целог Балкана“, подвукао је он.

Ковачевски: Упућени смо једни на друге

Премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски изјавио је данас, на отварању самита Отворени Балкан у Охриду, да су земље на Западном Балкану у условима кризе и рата у Украјини међусобно упућене једне на друге.
Ковачевски је пожелео добродошлицу учесницима самита и истакао да је ово време великих изазова које тражи заједништво.
ОБ је наша задужбина за мир и већ је дао прве резулате за грађане и привреднике, пошто је транспорт убрзан, постоје посебне траке на границама и смањено је чекање камиона, истакао је он.
Ковачевски је рекао да је смењана бирократија и да сада постоји већ поверење свих држава.
"У условима рата и кризе ми смо упућени једни на друге и помажемо једни другима и циљ је да заједно идемо напред", поручио је премијер Северне Македоније.
Циљ је, каже, да се убрза кретање људи, робе, капитала, услуга и да повећамо конкурентност привреда и стандард грађана.
ОБ добио подршку свих земалља ЗБ, додао је он и нагласио да ће данас бити постигнути нови договори за признавање диплома, јединствено тржиште радне снаге да млади остану овде.
Ново поглавље отварамо у области туризма и промовисаћемо као атрактивну туристичку дестинацију, то ћемо понудити свету, истакао је Ковачевски.

Рама: Треба да разговарамо још отвореније

Премијер Албаније Еди Рама поручио је да на Западном Балкану у условима рата у Украјини треба да разговарамо још отвореније, без тога да се притом уплашимо да можемо због тога имати више проблема, већ боље да се спојимо.
Рама је рекао да се први пут самит одржава у условима кризе и у условима рата, али да је то додатни разлог да се појача сарадња у региону.
"Нисмо чекали рат у Украјини да бисмо сазнали да између Србије и Русије постоје посебни односи и нисмо чекали рат у Украјини да бисмо сазнали да постоје историјске везе између Србије и Русије. Све смо то и пре тога знали, као и да постоји нерешен сукоб између Србије и Косова, али изабрали смо другу опцију баш зато што желимо да наставимо у будућности не затварајући очи пред проблемима који још нису решени, знајући да можемо да их решимо само ако се приближимо једни другима и схватимо колико смо битни једни другима", истакао је Рама.
Каже и да је одвратна реторика усмерена ка томе да се рат увезе из Украјине на Балкан.
"Рат у Украјини чини да иницијатива Отворени Балкан буде још нужнија него што је била пре", истакао је албански премијер.
Казао је да се синоћ састао са амбасадором САД у Београду Кристофером Хилом који је био на служби раније у Тирани и истакао да је Хил ветеран америчке дипломатије и да је дошао сада на самит у Охриду како би подржато Отворени Балкан.
"Веома је охрабрујуће и веома сам сретан што је са нама и премијер Црне Горе Дритан Абазовић, као и председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија, као и европски комесар за проширење Оливер Вархељи и наш пријатељ Габријел Ескобар путем видео везе. Отворени Балкан је веома важан и за наше људе и за заједнички простор пошто ће ту наша деца живети", истакао је Рама.

Ескобар: САД подржавају иницијативу „Отворени Балкан“

САД подржавају иницијативу “Отворени Балкан“, поручио је данас специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар и истакао да САД подржавају све инцијативе које приближавају регион ЕУ и промовишу стабилност.
„САД на Балкан не гледају као на ратни регион, већ кроз призму могућности 21. века, а могућности региона су огромне. Западни Балкан је благословен одличном географском позицијом, великим ресурсима, предузетничким духом“, објаснио је Ескобар на отварању састанка „Отвореног Балкана“ у Охриду.
У видео укључењу он је нагласио да Западни Балкан има потенцијал да буде центар обновљиве енергије, што ће помоћи за бављење климатским променама, има капацитет да буде центар за течни природни гас и да помогне Европи да се ослободи руског гаса, могао би бити центар за транспорт, технологије...
Указао је да је Западни Балкан део Европе са најбржим растом.
„САД подржавају “Отворени Балкан”, али смо за сарадњу и интеграцију у ширу европску структуру. Прекогранична сарадња на Западном Балкану треба да буде усмерена ка већој европској интеграцији“, објаснио је он.
Рекао је да постоји много иницијатива за економску интеграцију, а САД подржавају све инцијативе које приближавају регион ЕУ и промовишу стабилност.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала