- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Крај владајуће коалиције у Бугарској? Влада оптужена за расипништво и тајне уступке Скопљу

© Фото : Wikipedia/Alexdevil Аеродром у Софији, Бугарска
Аеродром у Софији, Бугарска - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2022
Пратите нас
Бугарска странка „Постоји такав народ“ напустиће владајућу коалицију и Владу, саопштио је лидер партије Слави Трифонов, а разлог је политика владајуће странке према Северној Македонији и незадовољство радом потпредседника Владе, министра финансија и најближег сарадника премијера Бугарске Асена Василева.
У бугарским медијима активно се шире гласине о томе да актуелна влада планира да одустане од принципијелне позиције Бугарске и да направи уступке како би што пре почели преговори о уласку Северне Македоније у ЕУ. Петков је више пута одговарао да није преузео на себе никакве обавезе о укидању вета на покретање преговора, те да његова влада поштује све процедуре по питању односа са Скопљем.
Према речима Трифонова, актуелна бугарска Влада не излази на крај са својим задацима, а намере по питању Скопља назвао је националном издајом.

„Постоје два разлога зашто та коалиција не функционише и зашто нам није место у коалицији: Македонија и чињеница да у нашој земљи више нема новца. Премијер је обећао разним еврпопским и светским лидерима да ће укинути вето за Северну Македонију и предузима све могуће да то учини, иако велики део Бугара жели да Северна Македонија започне преговоре тек када испуни споразум које су земље потписале 2017. године“, рекао је Трифонов у видео-обраћању.

Повод за његову изјаву је данашњи скандал на састанку о ажурирању буџета који је био усвојен упркос неслагању министара из стране „Постоји такав народ“. По речима Трифонова, министар финансија Василев троши милијарде лева „како му одговара“.
„Четири милијарде лева узето је од енергетског сектора за текуће потребе, 1,2 милијарде је узето за куповину жита, али нема никаквог жита, нити тог новца“, рекао је лидер странке „Постоји такав народ“.
Као одговор на његово обраћање, премијер Бугарске Кирил Петков је изјавио да је спреман за опцију „мањинске владе“.
Владајућа коалиција Бугарске обухвата четири политичке странке, укључујући и партију „Постоји такав народ“ коју у актуелној влади представљају четири званичника – потпредседник Владе и министар регионалног развоја и унапређења, министарка спољних послова, министар енергетике и министар спорта.
Раније је министарка спољних послова Бугарске Теодора Генчовска оптужила премијера Кирила Петкова и његову странку да воде самосталну политику о уласку Северне Македоније у ЕУ. Она је саопштила да саветници Петкова имају „амбиције да што пре укину вето са почетка преговора о уласку суседне земље у ЕУ“.
Бугарска последњих година доследно подржава тежу Северне Македоније да уђе у ЕУ, али захтева да се прво испуне њени услови.
Застава Северне Македоније - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2022
РЕГИОН
Скопље очекује да Бугарска одблокира пут ка ЕУ: Најављен и могући датум
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала