- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Светска прехрамбена криза је већ почела, а њен узрок су погрешне одлуке Запада

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаЖетва пшенице у Новосибирској области
Жетва пшенице у Новосибирској области - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2022
Пратите нас
Светска прехрамбена криза је већ почела, а њен катализатор није украјинска криза, него низ догађаја и погрешних дејстава влада разних земаља, оценио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Током разговора с новинарима Песков је нагласио да не треба преувеличавати значај украјинских резерви жита за свет.
„Морамо разумети позицију украјинске стране, реч је о украјинском житу. Као прво, колико нам је познато, тог жита је много мање него што говоре сами Украјинци. Друго, вероватно не треба преувеличавати значај тих залиха жита с тачке гледишта утицаја на међународно тржиште. То је исувише мали проценат да би могао суштински да утиче на развијање прехрамбене кризе светских размера, која је већ почела“, рекао је Песков.
Портпарол Кремља је истакао да су узрок кризе грешке руководстава разних земаља.
„Понављамо, о томе је данас говорио и министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров: украјинска криза није разлог или катализатор прехрамбене кризе у свету. Њој је претходио читав ланац догађаја и погрешних дејстава влада разних земаља“, нагласио је Песков.
Одговарајући на питање да ли Москва разматра могућност посредовања трећих земаља у вези с тим проблемом Дмитриј Песков је рекао да је неопходно да прво украјинска страна каже шта јој је потребно и да ли уопште жели негде да испоручује своје жито.

За извор руског жита неопходно укинути санкције

Говорећи о испорукама руског жита Западу, Песков је нагласио да је за то неопходно прво укинути санкције Русији, али да за сада нема конкретних разговора о томе.
„Знате изјаву председника Путина који је рекао да је ради испоруке руског жита на међународно тржиште неопходно мењати одговарајуће санкције – директне, индиректне, санкције повезане с осигурањем бродова, с немогућношћу упловљавања бродова који превозе то жито у европске луке. То суштински отежава процес... За сада нема садржајних разговора о томе“, рекао је Песков новинарима одговарајући на питање да ли Русија преговара о извозу жита с још неком земљом осим Турске и да ли се у том контексту разматра ублажавање санкција Москви.
Портпарол Кремља је додао да се тим питањем баве трговци који наилазе на зид ограничења.
Уједињене нације су у више наврата упозориле на опасност светске прехрамбене кризе због недостатка жита, а Запад је оптужио Русију да спречава испоруке украјинског жита на светско тржиште, што је Москва категорички одбацила.
Кијевске власти су саме створиле мноштво препрека за извоз свог жита: поред паљења жита у Маријупољској луци, украјинска војска је поставила мине у акваторији Црног мора, што онемогућава испловљавање бродова који превозе пшеницу.
Председник Русије Владимир Путин је изјавио да проблем извоза жита из Украјине не постоји и да Русија то не спречава. Ако Украјина уклони мине из лука, бродови за житом ће моћи да исплове одатле без икаквих проблема, навео је Путин.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2022
РУСИЈА
Лавров: Запад кризу са житом користи као стални извор глобалне стрепње
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала