- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Да ли све време размишљате где бисте нешто украли?“ Лавров матирао украјинског новинара

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2022
Пратите нас
Москва се у Украјини бави ослобађањем истока земље од неонацистичког режима, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров и позвао украјинске новинаре да не мере према себи када оптужују Русију да краде и продаје жито.
На крају конференције за новинаре Лаврова и турског министра спољних послова Мевлута Чавушоглуа, када су се министри спремали да оду, један од украјинских новинара одлучио је да руском министру постави питање ван времена издвојеног за конференцију.
„Шта је од робе украдене у Украјини, осим жита, Русија већ успела да прода?“, упитао је новинар.

„Да ли све време размишљате о томе где бисте нешто украли? И мислите да сви тако раде?“, одговорио је Лавров.

„Одговорићу вам. Бавимо се релизацијом циљева који су јавно објављени – да се исток Украјине ослободи притиска неонацистичког режима – то је оно што радимо“, објаснио је шеф руске дипломатије.
„А жито, данас смо објаснили да се жито може слободно превозити до одредишта. Русија не прави никакве препреке. Неопходно је да господин Зеленски изда команду, ако уопште још командује тамо нечим, да се дозволи страним и украјинским бродовима да уђу у Црно море“, додао је Лавров.
Уједињене нације су у више наврата упозориле на опасност од прехрамбене кризе због несташице жита, а Запад оптужује Русију да спречава испоруке украјинског жита на светско тржиште. Москва те оптужбе категорички одбацује. Кијевске власти су саме створиле мноштво препрека за извоз жита: поред паљења жита у Маријупољској луци, украјинска војска је минирала акваторију Црног мора, што спречава извоз пшенице на светско тржиште бродовима.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2022
РУСИЈА
Путин: Кратковида политика Запада довела до кризе у енергетици
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала