- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Траже непријатеље народа: Бугарски новинар о предлогу да се утврди утицај Кремља

CC0 / Pixabay / Софија
Софија - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2022
Пратите нас
Бугарски надзорни орган Савета електронских медија планира да организује дискусију посвећену проблемима дезинформација у ратним условима. Предлог је изнела представница регулатора Пролет Велкова која је навела да је потребно проверавати да ли се међу гостима у медијима није ушуњао непријатељ бугарског народа.

„Да ли се шири утицај Кремља, који медији га шире и помоћу којих емисија и говорника, саговорника, учесника и експерата? Да ли ниво стручности гостију одговара темама о којима се расправља?“, запитала се она излажући на Савет електронских медија.

Новинар „Бугарске слободне телевизије“ и стручњак за међународно право Велизар Енчев је сумњичав у вези са предлогом члана надзорног органа. Према његовом мишљењу, Велкова је, у суштини, предложила да је потребно да се одлучује „ко може да разговара о некој теми и да провери да ли се непријатељ народа није ушуњао у емисију“.
„Нека телевизије почетком недеље доставе биографије гостију свих емисија, како би Државна агенција за националну безбедност могла на време да провери да ли неки од њих имају контакте са амбасадама непријатељских земаља, да ли су боравили у Русији, Белорусији, Ирану и Кини. Да ли су се можда критички изјашњавали о нашим евроатлантским партнерима за последње 33 године, да ли су они осуђивали операцију ‘Шок и страхопоштовање’ (Shockand Awe) Буша млађег и Тонија Блера (војна операција САД и савезника против Ирака 2003. године), да ли имају неке сумње на тему мировне мисије НАТО-а, имају ли неких сумњи поводом иностраних војних база, као и да ли доводе у питање геополитичке изборе наше земље“, написао је Енчев на Фејсбуку.
Почетком марта је Бугарска прекинула емитовање руске телевизије РТ и блокирала сајтове информативне агенције Спутњик. Ове недеље је бугарски Савет електронских медија изгласао и да се прекине емитовање телевизије Русија РТР/РТР Планета, Русија 24 и Center International.
Лого телевизије РТ - Sputnik Србија, 1920, 02.03.2022
РУСИЈА
ЕУ забранила емитовање Спутњика и РТ-а на својој територији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала