- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Анкета показала: Становници Херсонске области сагласни да уђу у састав Русије

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаСтела на улазу у Херсон
Стела на улазу у Херсон - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2022
Пратите нас
Социолошка истраживања показују да постоји жеља становника Херсонске области да уђу у састав Русије, изјавио је шеф војно-цивилне администрације региона Владимир Салдо за телевизију „Росија 24“.

„У складу са тим истраживањима, које су спровели социолози, видимо да је већина становника сагласна да уђе у састав Русије и да се регион назива Херсонска област, како је то још од указа Катарине Велике о оснивању града Херсона и губерније било назначено“, рекао је он.

Салдо је навео да су тренутно у току консултације са правницима и представницима руских власти поводом референдума.

„Све ће бити спроведено у апсолутно законитој и правној форми. Нећемо дати временску одредницу, али ћемо се спремити за тај догађај“, закључио је Салдо.

Раније је Кирил Стремоусов заменик Владимира Салда изјавио да је план да се референдум о уласку Херсонске области у састав Русије буде спроведен током ове године и да је одлука о томе донета.
Он је подвукао, да то тренутно није најприоритетнији задатак за руководство области. Појаснио је да власти пре свега раде на повећању социјалног и економског развоја региона од кога зависи квалитет живота становника.
Руска војска је током специјалне операције Украјине преузеле контролу над целом Херсонском области на југу земље и азовским делом Запорошке области. У регионима су формиране цивилно-војне управе, почело је емитовање руских ТВ канала и радија и обнављају се трговинске везе са Кримом.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Военнослужащий РФ в БТР 82 в Армянске - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2022
РУСИЈА
Локалне власти: У Херсонској области биће спроведен референдум о присаједињењу Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала