- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Летовање у сопственој режији: Ценовник путарина у српском комшилуку

© Sputnik / Радоје ПантовићПутарина, електронско плаћање
Путарина, електронско плаћање - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2022
Пратите нас
Српски туристи на одмор у земље региона најчешће путују сопственим превозом. Како се ближи сезона и планира пут, корисно је знати цене путарина као и који је најлакши начин плаћања трошкова на наплатним рампама (кешом, картицом или можда путем електронске наплате).

Грчка

Туристи из Србије за долазак и одлазак до, на пример Халкидикија, за бензин и путарине у оба правца, мораће да издвоје, према грубој рачуници, око 250 евра. Овај износ показује да су за чак 40 евра ови трошкови скупљи него прошле године, док је разлог за поскупљење већа цена бензина како у Србији, тако и у Грчкој и транзитној Северној Македонији.
Кренимо од путарина чија се цена минимално мењала у претходних 12 месеци. За њих ћете у оба правца, на пример Београд - Халкидики и Халкидики - Београд, морати да се издвоји тачно 47 евра ако идете преко Северне Македоније, односно 40 евра преко Бугарске.
На путу до Халкидикија они који иду преко Северне Македоније, у Грчкој ће морати да стану на две наплатне рампе (код Евзонија и Солуна) и издвоје 2,3 евра, а они који иду преко Бугарске само 0,9 (Аспровалта). Дакле, када се све сабере долази се до закључка да за путарине у оба правца преко Северне Македоније треба 47 евра, а преко Бугарске око 40.
Они који планирају да иду мало даље, мораће, логично, да плате више. Од Евзонија до Тасоса то би износило 7,40 евра, до Крфа 10,60, а до Лефкаде 14,65 евра.
Када је о бензину реч, потез Београд - Халкидики дугачак је око 750 километара, дакле 1.500 у оба правца, плус још 200 за возикање до омиљених плажа. Ако ваш аутомобил просечно троши на пример седам литара на 100 километара, биће потребно око 120 литара горива.

Бугарска

Путарина у Бугарској се не наплаћује на наплатним рампама, него помоћу такозваних вињета које се користе у многим земљама Европске уније. Принцип са вињетама је следећи - купујете их или на граничном прелазу, или на некој од пумпи, када је обавезно сачувати фискални рачун.
За путовање колима преко Бугарске можете купити и е-вињету (електронску вињету) онлајн, путем линка или путем апликације за мобилни телефон БГТОЛЛ. Е-вињете се купују по истој цени као и папирне вињете, а предност је то што возачи не морају да се заустављају да би купили вињету и да је лепе на стакло.
За оне који на одмор у ту земље одлазе на седам дана, вињета ће коштати 15 лева, односно 8 евра, док за период од 30, односно месец дана, она кошта 30 лева (16 евра).
Још једна ствар која се разликује у односу на друге дестинације где је возачима из Србије потребно додатно путно осигурање за аутомобиле, такозвани „зелени картон“ (цена је 2.000 динара), јесте да он у Бугарској није потребан.
Бугарска води рачуна и о безбедности у саобраћају, па се возачима може учинити да на путу има доста полицијских патрола. Зато је јако важно да се не праве саобраћајни прекршаји, јер су казне високе. Прекорачење брзине, на пример, повлачи казну од 10 до 250 лева, док се на лицу места плаћају казне од 50 лева.

Хрватска

У Хрватској већина ауто-путева има затворени систем наплате, што значи да приликом уласка на ауто-пут добијате наплату путарине, а на изласку плаћате на наплатној станици. Путарина се може плаћати у готовини (куне, евро), кредитним картицамаи електронским картицама.
У случају да сте се упутили за Шибеник потребно је да одвојите око 38 евра, за Ријеку око 28 евра, а за Пулу око 27 евра.

Црна Гора

Када је о Црној Гори реч, путарина се плаћа на деоници Подгорица – Бар, на улазу у тунел „Созина“, а плаћаће се овог лета и по отварању деонице ауто-пута од Колашина до Подгорице.
Улаз у тунел Созина кошта 2,5 евра.
За оне који одлуче да се превезу трајектом од Каменара до Лепетана, карта ће коштати 4,5 евра.

Северна Македонија

Када је о трошковима путовања у Северној Македонији реч, путарине се плаћају на пет наплатних рампи. На првој наплатној рампи 1,5 евро, другој 2 евра, трећој 1,5 евро, четвртој 1,5 евро и на петој 2 евра.
Ако плаћате македонском валутом, износ за оба правца је 925 денара, а акопутарину плаћате у еврима биће мало скупља - 17 евра за оба правца.
Повољнији начин плаћања у Северној Македонији јесте платним картицама, и то по повољном курсу и без провизија, пише "Блиц бизнис".
Путарина Србија
Нови Сад - Прешево 1.720 динара
Београд - Прешево 1.490 динара
Ниш - Прешево 590/680 динара
Нови Сад - Димитровград 1.550 динара
Београд - Димитровград 1.310 динара
Ниш - Димитровград 360/440 динара
Путарине Северна Македонија
Прва наплатна рампа 60 денара/1,5 евра
Друга наплатна рампа 80 денара/2 евра
Трећа наплатна рампа 60 денара/1,5 евра
Четврта наплатна рампа 80 денара/1,5 евра
Пета наплатна рампа 100 денара/2 евра
Путарине Грчка
Путарина Евзони 1,8 евра
Путарина Солун 0,5 евра
Путарина Аспровалта 0,9 евра
Солун - Атина 31,35 евра
Евзони - Халкидики 2,3 евра
Евзони - Лефкада 14,65 евра
Евзони - Тасос 7,40 евра
Евзони - Крф 10,60 евра
Путарине Бугарска
Вињета за викенд 5 евра
Вињета 7 дана 8 евра
Вињета 30 дана 16 евра
Цене бензина
Србија 1,56 евра
Северна Македонија 1,36 евра
Бугарска 1,49 евра
Грчка 2,11 евра
Бензинска пумпа - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2022
ЕКОНОМИЈА
Цене горива у Грчкој отишле у небо: Литар кошта и до 70 динара више него у Србији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала