- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Народна банка Србије повећала референтну каматну стопу на 2,5 одсто

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/NMedjedov / Народна банка Србије
Народна банка Србије - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2022
Пратите нас
Извршни одбор Народне банке Србије одлучио је на данашњој седници да повећа референтну каматну стопу за 50 базних поена, на ниво од 2,5 одсто.
Одлучено је и да коридор каматних стопа Народне банке Србије (НБС) остане непромењен (±100 базних поена, односно ±1 процентни поен у односу на референтну каматну стопу), тако да стопа на кредитне олакшице износи 3,5 одсто, а стопа на депозитне олакшице 1,5 одсто.
Доносећи одлуку о даљем пооштравању монетарних услова, Извршни одбор је пре свега имао у виду да је наставак конфликта у Украјини утицао на продубљивање енергетске кризе на глобалном нивоу, даљи раст цена примарних пољопривредних производа и индустријских сировина, као и на продужавање отежаног функционисања међународних ланаца снабдевања", наведено је у саопштењу НБС.
Кажу да је у условима континуираног јачања инфлаторних притисака на глобалном тржишту, Извршни одбор проценио да је потребно додатно пооштрити домаће монетарне услове.
"То је неопходно како би се ограничили секундарни ефекти на инфлациона очекивања и даљи раст инфлације на домаћем тржишту, чему Народна банка Србије, поред осталих мера, доприноси и одржавањем релативне стабилности курса динара према евру", пише у саопштењу НБС.
Економија - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2022
ЕКОНОМИЈА
Поскупљују стамбени кредити: Шестомесечни еурибор после седам година прешао у плус
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала